Hlavní obsah

Realita je daleko brutálnější, zastal se Jurečka drsné očkovací kampaně

Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Explicitní kampaň na podporu očkování proti covidu-19 rozděluje společnost. Předseda KDU-ČSL ji považuje za potřebnou.

Reklama

Nové kampaně Ministerstva zdravotnictví postavené na drsných záběrech hospitalizovaných pacientů s covidem se zastal člen budoucí vlády a předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. Zmínil i to, že je čas znovu zavést testování ve firmách.

Článek

Podle předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky je realita současné epidemie daleko drsnější, než jak je zobrazena v aktuální očkovací kampani Ministerstva zdravotnictví, kterou končící premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl jako „brutální“. Velmi pravděpodobný člen budoucí vlády Petra Fialy to řekl v nedělní diskuzi na kanálu CNN Prima News.

„Kampaň není brutální. Daleko brutálnější je realita. Kampaň to ještě vlastně úplně nevystihuje. Nejsou tam totiž popsané příběhy, kdo odchází. Lidé jako babičky a dědečkové, tátové a mámy ve středním věku. A odchází i děti,“ reagoval Marian Jurečka na dotaz moderátorky, co si myslí o kampani, která je úmyslně kontroverzní a část společnosti kritizuje explicitní fotografie.

Proti kampani se ohradil například rektor ČVUT Vojtěch Petráček v otevřeném dopisu ministrovi zdravotnictví Adamu Vojtěchovi (za ANO).

„Každý z nás, kdo je vybaven empatií a citem pro bolest druhých, bude při pohledu na kruté snímky z ARO trpět. U mnohých vyvolá tato stresová expozice posttraumatické stresové poruchy či deprese. Tato kampaň uškodí plošně naší společnosti a jako motivace nezapůsobí,“ napsal rektor.

„Je namístě ukázat realitu, co je čeká, když…“ zastal se naopak Jurečka kampaně a dodal, že je potřebné ukázat lidem, kteří se nechtějí očkovat, protože uvěřili nepodloženým informacím a dezinformacím, s čím se mohou setkat ve zdravotnických zařízeních.

Podobný názor na kampaň má i bývalý premiér za ČSSD Vladimír Špidla, druhý host nedělní diskuze. „Myslím si, že kampaň je namístě. Situace je tak tvrdá,“ uvedl bývalý politik a současný ředitel Masarykovy demokratické akademie.

Marian Jurečka také uvedl, že aktuální epidemická situace je podle jeho názoru zralá na to, aby se opět zavedlo testování i ve firmách. „Při těchto číslech v tomto okamžiku ano. Je to potřeba udělat u firem stejně jako u škol,“ řekl předseda KDU-ČSL a dodal, že poslední vlna epidemie se právě po zavedení testování ve firmách zlomila.

Naopak vyhlášení nouzového stavu podle něj aktuální koronavirová situace nevyžaduje, Jurečka považuje za dostatečné nástroje pandemického zákona.

Reklama

Doporučované