Hlavní obsah

Kyjov zvažuje místo bývalé mlékárny a pivovaru byty, více napoví soutěž

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Radnice v Kyjově na Hodonínsku zvažuje, že postaví v areálu bývalé mlékárny a pivovaru družstevní byty.

Článek

Více o využití areálu napoví architektonická soutěž, jejíž výsledky město dostane v září. ČTK to řekl starosta Kyjova František Lukl (Sedmadvacítka nezávislých). Pivovar je nyní prázdný a mlékárna funguje jako sklad materiálu pro opravy komunikací. Družstevní byty Kyjov nemá.

Družstevní byty považuje Lukl za velkou motivaci do budoucna. „Hledáme vhodné lokality. Máme několik investorů, se kterými bychom se do toho chtěli pustit. Bude to buď ve formě spolupráce, nebo byty postaví jen město. Jedna z lokalit je právě bývalá mlékárna a pivovar,“ řekl Lukl.

Podle něj si radnice od soutěže slibuje návrhy, které pak v debatě posoudí společně s obyvateli. „Nová politická reprezentace by pak mohla rozhodnout na počátku příštího roku. Uchazeči v soutěži jsou limitovaní územním plánem a potřebami jak bydlení, tak drobných podnikatelských a živnostenských aktivit a nějakou relaxační zónou,“ poznamenal Lukl.

Pivovar podle něj nejspíš nebude zakomponovaný do nového využití, asi bude nutné ho zbourat. „Pivovar je opuštěný. V mlékárně je především materiál z oprav komunikací,“ dodal starosta. Kyjov má podle něj minimum nájemních bytů, většinou jsou sociální nebo jde o domov s pečovatelskou službou.

Výhodou družstevního bydlení je to, že se nestaví se ziskem a podíl lidé hradí v nájmu. „Volají po tom mladí občané Kyjova, kteří se chtějí osamostatnit a ceny nových bytů jsou pro ně nedostupné. Chceme jim vyjít vstříc,“ doplnil Lukl.

Reklama

Doporučované