Hlavní obsah

Na rosickém zámku vystavují betlémy včetně starožitného, tzv. Třebíčského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Přes 100 lidí se dnes jen za první hodinu přišlo podívat na výstavu betlémů na zámku v Rosicích na Brněnsku. Lidé zde mohou zhruba stovku betlémů vidět už potřetí.

Článek

Poprvé mohou vidět kompletní takzvaný Třebíčský betlém, který je starý zhruba 150 let a jehož vlastníkem je rosická farnost. Podle kastelána Ludvíka Vaverky jej sice farnost vystavuje v kostele, ale kvůli nedostatku místa nikdy ne celý. Na šířku má totiž zhruba 2,7 metru.

Třebíčský betlém vytvořil tamější řezbář Antonín Uhlíř a pro farnost jej koupil někdejší farář v době první republiky. „Zajímavostí je, že vždycky vypadá jinak, protože záleží, jak se poskládají figury, není stacionární. Uspořádaný je perspektivně tak, že vpředu jsou největší postavy a vzadu nejmenší,“ popsal Vaverka.

Druhým výjimečným betlémem je vyřezávaný ze dřeva od Karla Tittla z Velhartic, který je tvůrcem známého pohyblivého sušického betlému. Každý rok je trochu jiný, protože Vaverka je s Tittlem domluvený na tom, že tvůrce rosický betlém doplní každoročně o dalších deset figur.

Výstava se na rosickém zámku koná třetím rokem a stejnou dobu je Vaverka kastelánem. „Zhruba před deseti lety jeden pán v závěti přenechal zámku svoji sbírku betlémů, kterých tak máme zhruba 140. Ne všechny jsou ve stavu, že by se daly vystavovat, takže nyní jich lidé mohou vidět v osmi místnostech kolem stovky. Chtěl jsem, aby je lidé viděli, když je máme, a aby si z adventu odnesli nějaký hezký zážitek,“ řekl Vaverka. Jelikož na zámku je i stálá expozice hraček, jsou v jednotlivých místnostech nainstalované tak, aby evokovaly vánoční atmosféru.

Dnes se měl na zámku konat i velký jarmark s kulturním programem, který však museli organizátoři stejně jako loni kvůli covidu a vládním opatřením zrušit. „Bohužel, chystali jsme jej od srpna,“ podotkl Vaverka.

Reklama

Doporučované