Hlavní obsah

Pivovar Poupě v Brně obnovuje výrobu na místě dřívějšího městského pivovaru

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Se zpožděním oproti původnímu plánu zahajuje v těchto dnech výrobu pivovar Poupě v Dominikánské ulici v Brně. Důvodem bylo opoždění dodávky technologií způsobené pandemií covidu-19.

Článek

Sládek Ladislav Němeček plánuje ročně uvařit až 50 různých piv, maximální výstav pivovaru je 1000 hektolitrů za rok. Pivovar sídlí v někdejším Domě stavbařů, kde od poloviny 16. století do roku 1862 fungoval městský pivovar.

„Oproti původnímu plánu máme zpoždění 600 dní. Důvodem byly komplikace s dodávkami technologie. Firma, s níž spolupracujeme, měla nejprve potíže s dodávkami součástek, potom potíže personální kvůli covidu. Ale pouze s tímto českým výrobcem jsme mohli náš pivovar postavit,“ vysvětlil majitel Pivovarského domu Poupě Marek Tichý.

Doplnil, že zatímco obvykle si nový pivovar nejprve nechá dodat technologie a teprve poté vymýšlí pivo, v pivovaru Poupě to udělali naopak. Technologie jsou tak vytvořené na míru požadavkům sládka i členitému prostoru domu, který prošel nákladnou rekonstrukcí. Ta skončila v létě 2020, tedy před první silnou vlnou covidu.

„Předpokládáme, že budeme vařit několik stálých piv a k nim nabízet nové druhy podle sezony i zájmu. Budeme experimentovat, ale zejména se svrchně kvašenými pivy,“ doplnil Němeček. Čekání na dostavění pivovaru Poupě využil k testování receptur v Dalešickém pivovaru, který patří stejným majitelům.

Vybavení nového pivovaru je automatizované, zatím jej obsluhuje sládek sám. V Dalešicích je ale připravených dalších šest lidí, kteří mohou přijet na pomoc nebo na záskok. Lidé piva z nového pivovaru ochutnají až v září na Pivních slavnostech Františka Ondřeje Poupěte, to by v nabídce mělo být pět originálních piv uvařených v centru Brna.

Restaurace Pivovarský dům Poupě otevřela pro veřejnost už před rokem a podle Tichého si své návštěvníky našla. „Večer tu bývá plno. Byli bychom rádi, kdyby víc lidí chodilo na obědy, ale ten odliv je teď po covidu vidět všude. Letní sezona u nás bývá slabší, město je prázdnější a větší zájem je o zahrádky ideálně někde u vody,“ poznamenal Tichý. Restaurace má sice uvnitř 350 míst, zahrádku ale spíš skromnějších rozměrů.

Pivovarský dům Poupě sídlí v někdejším Domě stavbařů, který současní majitelé koupili v dražbě před šesti lety za 26 milionů korun. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Součástí domu je i kulturní sál pro 500 lidí, který zatím na využití čeká. Při rekonstrukci bylo obnoveno hlavně jeho zázemí pro účinkující. Na tomto místě sídlil městský pivovar od poloviny 16. století. Proslavilo jej působení sládka Františka Ondřeje Poupěte, který v něm vařil pivo v letech 1798 až 1805. Pivovar zanikl v roce 1862.

Reklama

Související témata:

Doporučované