Hlavní obsah

V Brně zaplatí řidiči od Nového roku za odtah vozidla téměř dvojnásobek

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Za odtah nesprávně zaparkovaného auta si řidiči v Brně od začátku příštího roku výrazně připlatí. Radní ve středu schválili nový ceník, který zvyšuje pokutu téměř na dvojnásobek, na 3500 korun.

Článek

„Dosavadní ceny platí od roku 2012 a neodpovídají už nákladům, město ročně na odtahy doplácí zhruba 30 milionů korun. Od zvýšení si město slibuje to, že ztráty sníží a že část řidičů také odradí od nesprávného parkování,“ řekl novinářům radní pro dopravu Petr Kratochvíl (ODS).

„Důvodem zvýšení cen je, že náklady za odtahy jsou významně vyšší než částky, které získáváme z pokut. V uplynulém roce zaplatilo město za odstranění vozidel a související administrativu kolem 44 milionů, přičemž příjmy činily zhruba 10 milionů. Naší snahou bylo alespoň částečně snížit ztráty,“ řekl Kratochvíl. Městská firma Brněnské komunikace, která má odtahy na starosti, ročně odtáhne zhruba 7000 aut. Tento počet je podle Kratochvíla v posledních třech letech stabilní, před epidemií covidu-19 však byl výrazně vyšší, jak nedávno uvedl server iROZHLAS.cz. Podle Kratochvíla odtahují Brněnské komunikace auta tak často, jak je policisté žádají. Jsou to buď auta, která jsou překážkou v provozu, nebo zůstanou zaparkovaná na místech, kde se čistí ulice.

Potenciální zvýšení počtu odtahů by podle Kratochvíla náklady města nevyřešilo. „Pokud by se příjmy měly rovnat výdajům, muselo by být zdražení razantnější. Náklady na provoz pohotovostního servisu jsou fixní, nehledě na to, jak moc je služba využita a kolik aut je odtaženo,“ řekl Kratochvíl. I přes zvýšení cen tak bude město na provoz doplácet zhruba 20 milionů korun.

Za 3500 korun namísto dosavadních 1800 korun bude nově dokončený odtah vozidla, které bránilo provozu, stejnou částku bude stát i dočasný odtah při blokovém čištění ulic, kdy se auto vrací na původní místo. Tam dosud byla pokuta 1500 korun. Za zahájený odtah vozidla řidiči nově zaplatí 780 korun namísto dosavadních 400 Kč. Nedokončený odtah vozidla z tisícikoruny zdraží na 1940 korun. Nemění se částka 120 korun za každých započatých 24 hodin, kdy je auto na odstavném parkovišti.

Reklama

Doporučované