Hlavní obsah

Ostrov chystá úsporná opatření, chce více LED svítidel i fotovoltaiku

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Kvůli zdražování elektřiny Ostrov postupně vyměňuje staré veřejné osvětlení za úspornější LED svítidla, osadí i městské objekty fotovoltaickými panely. Se zhasínáním některých lamp či světel ve svých objektech zatím nepočítá.

Článek

Příští rok chce mít radnice hotovou energetickou koncepci města, která ukáže, jak může město dál ušetřit. Na některých úsporných projektech už přitom začalo pracovat. Na podzim bude mít hotovou studii, která ukáže, které budovy jsou vhodné k umístění fotovoltaických panelů. V úvahu připadají mateřské i základní školy, bytové domy, zimní stadion a po dohodě s památkáři i dům kultury. U nově projektovaných stavebních akcí už radnice automaticky počítá s fotovoltaikou. Jde například o stavbu sportovní haly, welness centra či hasičské stanice.

Již několik let se město zaměřuje také na výměnu veřejného osvětlení, zejména při rekonstrukci ulic. Staré sodíkové výbojky nahrazuje úspornějšími LED zářivkami, které spotřebují až o desítky procent méně elektrické energie. V Ostrově a jeho spádových obcích je 2250 lamp veřejného osvětlení. Aktuálně je v této technologii osazena necelá třetina. V současnosti vzniká studie, která posoudí vhodnost výměny dalších přibližně 200 svítidel.

Se zpracováním energetické koncepce chce radnice začít co nejdříve, aby byla již v příštím roce hotová. Zapojit chce také místní obyvatele a podnikatele. Získat na ni může dotaci ze Státního fondu životního prostředí ČR.

„Konkrétní opatření, co od toho očekávám, jsou třeba fotovoltaické panely minimálně na veřejných budovách. Chtěli bychom mít i člověka, který by se energetice plně věnoval a byl by schopný lidem i poradit, jak uspořit. Dalším opatřením, kterým bychom se rádi věnovali do budoucna, je i výroba vodíku v naší městské teplárně,“ řekl starosta Jan Bureš (ODS).

Reklama

Doporučované