Hlavní obsah

Hradec Králové nabídl 11 bytů obálkovou metodou. Původně mělo jít o sociální byty

Foto: Getty Images

Hradec Králové (ilustrační foto).

Reklama

Radnice Hradce Králové dokončila ve čtvrti Kukleny stavbu 11 bytů. K pronájmu je nabídla obálkovou metodou zájemcům, kteří nabídnou nejvyšší nájem. Uvedli to dnes představitelé města.

Článek

Původně radnice mínila, že byty budou sociálního typu a obsadí je lidé v bytové nouzi, kteří by platili snížené nájemné. Městem požadované minimální nájemné začíná na 200 korunách za metr čtverečný, vyplývá z dokumentů k výběrovému řízení.

Byty radnice vybudovala od roku 2020 v rekonstruovaném domě ve čtvrti Kukleny nákladem 26,1 milionu korun bez daně. Původní nájemníci domu, o němž se v minulosti hovořilo jako o sociálně vyloučené lokalitě, dostali od města výpovědi. Někteří v domě ale dál žili bez platné smlouvy a městu trvalo přes rok, něž se je podařilo z domu vystěhovat.

Na přestavbu domu pro sociální bydlení radnice získala evropskou dotaci 21,4 milionu korun, ale nakonec ji nevyužila a byty zařadila jako běžné nájemní byty do svého bytového fondu. Podmínky dotace, především nízká hranice příjmu budoucích nájemníků, by podle radnice neumožňovaly byty přidělit těm potřebným, jak původně zamýšlela. Radnice chtěla byty přidělit například lidem, kteří mají snahu se postupně postavit na vlastní nohy bez sociální pomoci města a jsou schopni dodržovat podmínky nájemního bydlení.

Nabízené byty mají velikost od 42 do 97 metrů čtverečných. Městem požadované minimální nájemné je podle velikosti bytů od 11 000 korun do 19.500 korun. Podle serveru sreality.cz se ceny pronájmů nyní nabízených bytů v Hradci Králové nejčastěji pohybují mezi zhruba 10 000 až 16 000 korunami.

„Možnosti bydlení v dnešní době jsou velmi omezené, jelikož bytů je stále nedostatek a poptávka je vysoká,“ uvedl k situaci na trhu s byty náměstek primátorky pro správu majetku Pavel Vrbický (Piráti). Řekl, že městem nabízené byty mají nové kuchyňské linky a ke každému bytu náleží jedno parkovací místo u domu. Nájemci budou moci využívat i část zahrady u domu.

Žádosti o městské byty v Kuklenách mohou zájemci zasílat magistrátu do konce února. Do bytů by se měli stěhovat na začátku května. V případě, že o stejný byt požádá více žadatelů a nabídnou i stejnou výši nájemného, rozhodne o nájemci los. Podrobnosti k výběrovému řízení jsou k dispozici na úřední desce.

Pro různé skupiny obyvatel, které potřebují podporu, má město k dispozici téměř 1000 bytů. Z toho je téměř 700 sociálních bytů se sníženým nájemným, 132 je startovacích bytů a pro rodiny s dětmi má město vyčleněno asi 160 bytů. Celkem město disponuje asi 1340 byty. Hradec Králové má přes 90 000 obyvatel.

Reklama

Doporučované