Hlavní obsah

FN Ostrava se zapojila do programu pro včasný záchyt rakoviny plic

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Fakultní nemocnice (FN) Ostrava se zapojila do programu pro včasný záchyt karcinomu plic, jehož smyslem je u kuřáků odhalit a začít léčit rakovinu plic. Kuřákům, kteří nejsou v péči pneumologa, nabízí preventivní vyšetření.

Článek

Program je určen lidem od 55 do 74 let, kteří kouří nebo kouřili 20 a více cigaret denně po dobu 20 let. „Zájemci o screening mají ve fakultní nemocnici vytvořeny potřebné podmínky pro vyšetření. Lidé, kteří nejsou kvůli jinému druhu plicního onemocnění v péči pneumologa, mohou oslovit praktického lékaře, který jim vystaví nezbytnou žádanku na vyšetření,“ uvedla mluvčí zdravotnického zařízení Petra Petlachová.

Zájemci s žádankou si mohou termín na toto preventivní vyšetření zaregistrovat online na titulní stránce webu fakultní nemocnice. „U nás jim provedeme nízkodávkové vyšetření na CT a podle jeho výsledku budeme postupovat dále. Pokud bude vyšetření negativní, bude výsledek zaslán zpět praktickému lékaři, který doporučí kontrolní vyšetření za rok nebo za dva roky a zájemcům navrhne možnosti, jak se kouření zbavit,“ uvedl primář Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy Bedřich Porzer. Dodal, že v případě pozitivního nálezu výsledek posoudí multidisciplinární tým nemocnice, který navrhne další vyšetření a postup léčby.

Ve FN Ostrava je podle mluvčí každý měsíc přijato do léčby 20 nových pacientů s diagnózou rakovina plic. Doba léčby je individuální. Může trvat šest měsíců, ale také několik let. „Průměrný věk pacientů se pohybuje okolo 65 let, ale výjimkou nejsou ani lidé mladší. A v posledních letech přibývají ženy. Věříme, že se díky screeningovému programu podaří diagnostikovat pacienty v počátečním stadiu nemoci, u kterých bude možná operační léčba a lepší prognóza,“ uvedla zástupkyně primáře Oddělení plicních nemocí a tuberkulózy Radoslava Černeková.

V České republice onemocní rakovinou plic ročně 6500 lidí a přibližně 5500 pacientů na ni zemře. V 90 procentech je příčinou vzniku nádoru aktivní nebo pasivní kouření. Více informací o screeningovém programu lze najít také na webových stránkách www.prevenceproplice.cz.

Reklama

Doporučované