Hlavní obsah

Zimní edice festivalu Slunovrat nabídne v Opavě jazzmana Laca Decziho

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Zimní edice hudebního festivalu Slunovrat se uskuteční na několika místech Opavy 3. a 4. listopadu.

Článek

Festival nabídne například vystoupení světového jazzmana Laca Decziho se skupinou Celula New York a americké zpěvačky Shanny Waterstownové. Kromě hudby budou na programu i besedy, divadla, slam poetry či komentované prohlídky historických budov. ČTK to dnes řekl ředitel festivalu Václav Müller.

„Zážitkem pro všechny návštěvníky bude nepochybně vystoupení Shanny Waterstownové, která svým úžasným hlasem představuje bluesovou, jazzovou a soulovou hudbu na světové úrovni. Americkou hvězdu festivalů v mnoha evropských zemích, která byla poctěna otevřít koncerty takových mistrů jako James Brown, Buddy Guy nebo Louisiana Red, doprovodí kapela excelentních muzikantů. Totéž nepochybně platí pro pětaosmdesátiletou světovou legendu Laca Decziho a jeho skupinu Celula New York,“ uvedl Müller.

Vystoupí také slovenské duo Hmlisto, které návštěvníci Slunovratu dobře znají, stejně jako Petra Linharta, ať už jako samostatného písničkáře, či člena skupiny Majerovy brzdové tabulky. „Poprvé je ale budou moci zhlédnout dohromady v jejich společném projektu Česko-slovenská. Album s tímto názvem získalo ocenění Radio Head Awards za nejlepší slovenskou folkovou desku loňského roku a aktuálně slaví například velké úspěchy v hitparádě Radia Proglas,“ doplnil ředitel.

Program nabídne i besedy s válečnými reportéry. O své zkušenosti i pohled na konflikty na Ukrajině a v Izraeli se podělí Pavel Pawluscha Novotný, David Miřejovský a Pavel Polák. S nimi bude debatovat vojenský kaplan a účastník řady zahraničních válečných misí Kamil Vícha.

V nabídce bude i divadlo. Pořadatelé uvedou hru Salome, která je zasazená do temného období jesenických dějin. Hra ochotnického souboru Na hraně z Jesenicka je koncipovaná jako muzikál, odehrává se v létě roku 1651 a zpracovává téma jesenických čarodějnických procesů skrze osudy obyčejných lidí, z nichž okolí a soukolí dějin vytvořilo nepohodlné osoby a původce všech strastí. Historické reálie se lehce prolínají s příběhem Milady Horákové.

Jednotlivé body programu se odehrají v kulisách historických budov Opavy. Letos to bude například kostel svatých Janů, historická budova Slezského zemského muzea a kostel svatého Václava. „Díky spolupráci se Slezským zemským muzeem také budeme moci pozvat návštěvníky na vyhledávané komentované prohlídky do míst, kam se jinak nemohou dostat. Tím prvním bude Blücherův palác na Masarykově třídě. Druhá atraktivní komentovaná prohlídka povede do Janottovy vily na Tyršově ulici,“ dodal.

Festival Slunovrat (dříve Hradecký Slunovrat) se koná od roku 2014. Původně návštěvníky na artovou hudební scénu zval do areálu zámku v Hradci nad Moravicí. Od roku 2022 se přestěhoval do Opavy.

Reklama

Doporučované