Hlavní obsah

Centrum Šumperka se proměnilo v parket, obsadili jej folklorní tanečníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

V obrovský taneční parket se proměnilo centrum Šumperka, obsadilo jej na 350 folklorních tanečníků z celého světa. Soubory se představovaly lidem postupně na pěti zastaveních, kde tančily, zpívaly i hrály na hudební nástroje.

Článek

Akce s názvem Roztančená ulice, která je každoročně vyvrcholením Mezinárodního folklorního festivalu, přilákala letos na pěší zónu tisíce lidí. Tanečníky už dopředu na jednotlivých zastaveních čekaly davy lidí, za vystoupení je odměnily hlasitým aplausem.

Letošní folklorní přehlídka se v plné parádě vrátila do ulic města po dvouleté covidové pauze, i přesto ji museli pořadatelé uspořádat v menší podobě. Do Šumperka na festival dorazilo pět českých a pět zahraničních souborů, pořadatelé byli letos omezeni ubytovací kapacitou, kterou zaplnili ukrajinští uprchlíci. „Snažili jsme se však, aby soubory byly exkluzivní. Deset souborů čítá na 350 účastníků. Souborů je méně, ale za to jsou početnější - například jen z Mexika nám přijelo na 40 účastníků,“ řekla ředitelka festivalu Libuše Březovská.

Na pěší zónu vyrazily soubory od radnice, městem procházely s vlajkami a hudebními nástroji. Největší pozornost si letos vysloužili mexičtí tanečníci a muzikanti ze souboru La Compañia Folklórica del Bernal. Do ulic vyrazili v pestrobarevných sukních, maskách i s širokými klobouky a s tradičními pomalovanými obličeji. Svůj příchod dopředu lidem avizovali za pomoci kytar, bubnů, harmonik i řehtaček. Diváky zaujala i galicijská skupina The Rebulir collective, jejíž vystoupení ve vysokých kloboucích se střapci doprovázely dudy. Velké pozornosti se dočkal také soubor Zornitsa, jeden z nejlepších dětských souborů v Bulharsku.

Folklorní tanečníci při Roztančené ulici prošli zhruba půlkilometrovou trasu. Kromě zaplněných ulic na pěší zóně je pozorovali lidé z oken přilehlých domů. Tanečníky kolemjdoucí provázeli hlasitým potleskem. „Jsme rádi, že se přehlídka konečně vrátila, jezdíme na ni každý rok a pokaždé má tato akce jinou podobu a náboj podle účinkujících. Letos jsme se těšili hlavně na Mexičany - a nezklamali,“ řekla Petra Pavlásková z Jeseníku.

Tanečníci na sebe poutali pozornost nejen tancem a zpěvem, ale také svými pestrobarevnými kroji. Lidé tak mohli v ulicích sledovat, jak kroje vypadají například v Belgii či na Slovensku, ale viděli je také u českých souborů, jako byl dětský folklorní soubor Kordulka, Cimbálová muzika Matěje Kúrečky ze Starého Poddvorova či přerovská Rabussa.

Mezinárodní folklorní festival pokračuje v Šumperku také v neděli, kdy ho zakončí vystoupení souborů na malé scéně i Pavlínině dvoře. Další informace o akci najdou zájemci na stránkách www.festivalsumperk.cz.

Reklama

Související témata:

Doporučované