Hlavní obsah

Litomyšl zvažuje přizvat investora na stavbu domova pro seniory

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Litomyšl se rozhodla, že nebude čekat, až město našetří potřebných 280 milionů korun na stavbu nového domova pro seniory. Zatím má naspořeno 86 milionů korun, získat evropskou či státní dotaci se nepodařilo.

Článek

Radnice oslovila Českou spořitelnu, aby vytipovala soukromé investory, kteří by s městem spolupracovali. „Určitě nechceme, aby to i provozovali. Zájem byl samozřejmě zejména o to, že by domov soukromé firmy postavily a provozovaly, ale máme obavy ze zvýšení cen za péči nebo ze snížení kvality. Na zastupitelstvu jsme se shodli, že provoz budeme chtít i dále zajišťovat naší organizací,“ uvedl starosta Daniel Brýdl (Generace 89). Investor by mohl objekt postavit, město by jej splácelo, případně by soukromá firma zajišťovala i další služby jako úklid či správu budovy. O finálním modelu spolupráce rozhodnou zastupitelé.

Projekt radnice připravuje od roku 2015, má připravenou projektovou dokumentaci a získala už i stavební povolení. Současný domov sídlí ve dvou starých objektech s kapacitou 75 lůžek. Pečuje i o pacienty s Alzheimerovou chorobou. Nový domov má stát u nemocnice a mít kapacitu asi o 25 lůžek vyšší.

Česká spořitelna má kromě analýzy a průzkumu trhu vyhledat možné investory a připravit i výběrové řízení a potřebné právní dokumenty. Může také navrhnout jiný způsob financování, například bankovním úvěrem. Za vypracování analýzy město zaplatí 175.000 korun, se závěry by se zastupitelé měli seznámit letos na podzim.

Na stavbu město odkládá všechny peníze vybrané z pokut za překročení rychlosti, vloni to bylo 11 milionů korun. Další část pochází z dříve otevřeného úvěru.

Reklama

Doporučované