Hlavní obsah

Americký Ball staví v Plzni továrnu na hliníkové plechovky za více než 4 miliardy korun

Foto: Shutterstock.com/narong sutinkham

Ilustrační foto.

Reklama

Americká korporace Ball staví v Plzni velký závod na plně recyklovatelné hliníkové nápojové plechovky za 170 milionů eur (téměř 4,2 miliardy Kč).

Článek

„Ve dvou vlastních halách v novém průmyslovém parku chce zahájit výrobu na přelomu února a března příštího roku, do letošního prosince chce mít všech plánovaných zhruba 200 zaměstnanců,“ řekl generální ředitel Ball Beverage Packaging Czech Republic Radek Mádr. Závod, jehož součástí bude i vývojové centrum, bude vyrábět ročně nižší jednotky miliard nápojových plechovek.

„Už nyní máme zhruba dvacet zaměstnanců. Náš provoz je relativně velice sofistikovaný a potřebujeme delší dobu na zaučení, která může trvat tři až šest měsíců,“ uvedl Mádr. Firma nabírá i propouštěné pracovníky z nedalekého Panasonicu, který končí s výrobou televizorů. Ředitel věří, že všech 200 kmenových zaměstnanců, od operátorů přes kontrolory po inženýry, do konce roku sežene, protože jejich mzda bude podle něj výrazně nad průměrem v regionu.

Ball 26 let vyrábí se 160 lidmi nápojové plechovky v Ejpovicích u Plzně, ale kvůli velmi rychle rostoucí poptávce po recyklovatelných obalech ve světě musel investovat do rozšíření. Podle dnešních slov zástupců firmy vznikne v Plzni nejmodernější výrobna hliníkových obalů v ČR. „Jsme největší výrobce na světě a byli jsme první v České republice,“ uvedl Mádr. Konkrétní odběratele kvůli konkurenci neuvedl, pouze řekl, že to budou největší producenti nápojů v ČR a díky blízkosti hranic půjde významná část na export.

Nový závod, jehož automatizované technologie budou tvořit dvě třetiny hodnoty investice, zabere plochu přes 100 000 m2 a investor ho může dále rozšířit. Je první ve vznikající 28hektarové průmyslové zóně Panattoni Pilsen Digital Park mezi areálem bývalé Škody Plzeň a zónou Borská pole. „Půl kilometru odtud, v bývalém areálu Škodovky, už máme založené servisní centrum, které operuje pro celou Evropu. Pracuje tam 20 lidí a další nabíráme. Objem jeho aktivit pro celou Evropu se do několika měsíců až let minimálně zdvojnásobí,“ řekl ředitel.

Hliníkové plechovky jsou podle zástupců Ballu nejčastěji recyklovaným nápojovým obalem. V Evropě se jich recykluje 76 procent, v Německu až 99 procent. „Recyklovaný hliník lze použít opakovaně a v podstatě donekonečna s minimálními ztrátami. Jeho zpracování a přetvoření na novou plechovku trvá jen 60 dní,“ uvedl mediální zástupce investora Tomáš Sazima.

„Poptávka po udržitelnějších obalech prudce roste. Je proto nezbytné, abychom pokračovali v investicích, které podpoří růst náš i našich zákazníků. Věřím, že jsme se vydali správným směrem a včas,“ řekla dnes Carey Causeyová, prezidentka Ballu pro Evropu, Blízký východ a Afriku. Věří, že firma najde v regionu kvalifikované pracovníky, navíc blízko klíčových zákazníků.

Plzeňský primátor Pavel Šindelář (ODS) požádal veřejně firmu o to, aby do projektu zapojila co nejvíce místních firem.

Nepřetržitá výroba v Plzni bude vyžívat recyklát z Německa a Francie. V ČR podle Mádra není dodavatel, který by dodal materiál z recyklátu v požadované kvalitě. „Nicméně spolupracujeme s několika subjekty na dalším vývoji, a věřím, že je to otázka asi ne měsíců, ale let,“ řekl.

Podle ředitelky divize investic a zahraničních aktivit CzechInvestu Evy Jungmannové už Ball částečně přesunul do rodícího se evropského vývojového centra v Plzni vývojové aktivity z Británie. Jeho závod v Ejpovicích získal díky agentuře v roce 2019 pobídku na expanzi ve výši téměř 900 milionů korun na nové technologie a na daňové slevě. „Výroba je zajímavá, protože se jedná o stoprocentně recyklovatelné materiály, je to rostoucí a zajímavý trh. A vidíme to jako investici do budoucna. Mají divizi kosmického průmyslu a vývoje, což je pro nás velmi zajímavé,“ uvedla.

Ball vyrábí v Ejpovicích u Plzně stovky milionů nápojových plechovek ročně. Od roku 2020 má o 40 kilometrů dál ve Stříbře výrobu plechovek pro Prazdroj s roční kapacitou přes miliardu kusů konkurenční americká korporace CANPACK, která má centrálu v Polsku.

Korporace Ball s pobočkami ve více než 100 zemích a tradicí od roku 1880 dodává hliníkové obaly pro nápoje, kosmetiku a hygienické produkty, ale také technologie pro letecký a kosmický průmysl a další odvětví průmyslu a služeb, hlavně pro potřeby vlády USA. Po celém světě zaměstnává 24 300 lidí. Všechny firmy skupiny vykázaly v roce 2021 výnosy 13,8 miliardy USD (přes 320 mld. Kč). V ČR má v Ejpovicích a ve Velimi přes 500 lidí.

Zóna Panattoni Pilsen Digital Park na revitalizovaném brownfieldu po plzeňské Škodě je podle generálního ředitele Panattoni pro ČR Pavla Sovičky určená pro moderní průmysl. Ball podle něj přináší do Plzně vysoce automatizovanou výrobu. Zóna koresponduje s rozvojovou strategií města, které chce, aby na takzvaných Borských terasách nebyly „montovny“, ale výroba s vysokou přidanou hodnotou, automatizací, novými technologiemi, vývojem a kmenovými kvalifikovanými pracovníky.

Reklama

Doporučované