Hlavní obsah

V Plzni-Liticích vznikla naučná stezka pro menší děti o lese a životě v něm

Foto: KRNAP

Naučná stezka. Ilustrační foto.

Reklama

Plzeň třináctou naučnou stezku o lese a životě v něm. Na 1,6 kilometru dlouhé trase na Dubové hoře v městské části Litice je osm zastavení s tabulemi a herními prvky pro předškoláky a děti z prvního stupně základních škol.

Článek

Na tabulích si mohou děti vyzkoušet, zda poznají stopy lesní zvěře, různé druhy stromů a dozvědí se, proč smrky schnou kvůli napadení kůrovcem. Na jednom zastavení mohou hledat ptáky přímo v koruně stromu, na jiném se dozvědí, kdo ve stromě bydlí. Na dřevěném pexesu mohou procvičit tvary stop zvěře, listů stromů a lesní zvířata. „Chtěli jsme, aby pro ně byla spíš hrou než učením, přestože se o přírodě hodně naučí. Inspirovali jsme se při návštěvě v městských lesích Hradce Králové,“ řekl vedoucí lesů, zeleně a vod města Richard Havelka.

Trasa nové stezky, která stála město 265 tisíc korun, začíná u vyhlídky na Dubové hoře a končí na cestě ke Kotkově chatě. Vede po zpevněných cestách a stezkách, po nichž projede i kočárek. Na trase jsou dvě odpočinková místa s lavičkami. Na procházku s dětmi s plněním úkolů je podle Havelky nutné si vyhradit asi dvě hodiny. Po jejím absolvování se lze podle něj vrátit ke hřbitovu po trase pomologické stezky, na níž jsou tabule s informacemi o starých odrůdách ovocných stromů. Je tam vysazeno 56 stromů, hlavně jabloní, ale také třešní a slivoní. Celý okruh má pak 2,4 kilometru, dodal.

Město Plzeň vlastní na 4100 hektarů lesních porostů, z toho 1859 hektarů plní zvýšenou rekreační funkci. „Jejich údržba není levná. Výši nákladů na ni mohou občané svým chováním významně ovlivnit. Budování naučných stezek v lesích a lesoparcích pomáhá vytvářet kladný vztah dospělých i dětí k prostředí kolem nás,“ řekl primátor Pavel Šindelář (ODS).

Reklama

Související témata:
Herní prvky

Doporučované