Hlavní obsah

Kaple svatého Kříže se otevřela veřejnosti. Uskuteční se v ní půlnoční mše svatá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: LBeddoe, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Gynekologicko-porodnická klinika 1. LF UK a VFN v Praze zvaná U Apolináře zpřístupnila veřejnosti kapli svatého Kříže, která fungovala pouze pro potřeby kliniky či její pacientky.

Článek

Kaple je otevřena denně a ve Štědrý večer nabídne půlnoční mši svatou. Lidé ji mohou navštívit v prvním patře nad vstupním vestibulem kliniky. ČTK o tom informovala mediální zástupkyně kliniky Lenka Hájková.

„Zpřístupnění kaple svatého Kříže symbolizuje současné směřování celé kliniky. Ta by měla být nejen místem špičkové moderní medicíny. Vzhledem ke své historické hodnotě je celý komplex také památkou, která by se měla stát i místem kultury a setkávání,“ uvedl David Cibula, přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze. Dodal, že vytvořit na klinice takové podmínky je jedním z cílů plánované rekonstrukce celého komplexu, která by se podle něj měla uskutečnit do deseti let.

Prostory kaple budou veřejnosti přístupné denně od 8:00 do 18:00. Ve Štědrý den se v kapli uskuteční půlnoční mše svatá, a to ve 22:00.

Prostor kaple tvoří bohatá hvězdicová sklípková klenba, která je svedena ve střední sloup. V kapli jsou mramorová křtitelnice, kredenční mramorový oltář, novogotická dubová zpovědnice a kůr s varhanami. Malířská výzdoba podle návrhu Adolfa Liebschera a Adolfa Körbera pochází z roku 1902.

Kaple svatého Kříže patří mezi architektonicky nejhodnotnější díla stavitele Josefa Hlávky. Je součástí novogotického komplexu, který byl v roce 1875 otevřen jako Zemská porodnice u Apolináře.

Reklama

Doporučované