Hlavní obsah

Mimořádná projekce filmu Agnieszky Hollandové přispěje na pomoc Ukrajině

Foto: Seznam Zprávy

.

Reklama

V kinosále Městské knihovny v Praze promítnou v pondělí 21. března na podporu Ukrajiny snímek Pan Jones polské režisérky Agnieszky Hollandové.

Článek

Výtěžek z prodeje vstupenek charitativní projekce bude věnován na transparentní účet neziskové organizace Post Bellum, která pro obránce Ukrajiny zajišťuje neprůstřelné vesty, helmy i další nezbytný vojenský a humanitární materiál. „Pořadatelé zároveň upozorňují na to, že na transparentní účet organizace je také možné zaslat individuální dary,“ za organizátory 3KinoFest, Ukrajina film fest a Post Bellum informoval Pavel Soušek.

Pan Jones, film režisérky Hollandové z roku 2019, vznikl v polsko-britsko-ukrajinské koprodukci. Na pozadí příběhu britského novináře v době ukrajinského hladomoru a stalinského běsu řeší i osobní odpovědnost žurnalistů a vliv propagandy. V Moskvě loni v říjnu několik zamaskovaných výtržníků přerušilo promítání filmu. Na místě zasahovala policie, uvedl zpravodajský server Onet.pl.

Vstupenky si diváci mohou zakoupit od 17. března v Městské knihovně v Praze na Mariánském náměstí. Více informací o projekci diváci mohou nalézt na stránkách 3kino.cz. „Rusko válku, kterou rozpoutalo na Ukrajině, nikdy nevyhraje! Vlastně jsme teď v bodě zlomu a Putinovi jde primárně o to vyvolat strach. Další dny budou těžké a nevíme, čeho všeho je schopen, ale my se teď nesmíme začít bát,“ uvedla ukrajinistka a ředitelka Ukrajina film fest Lenka Víchová.

Organizátoři festivalů 3KinoFest a Ukrajina film fest od 28. února vyjadřují podporu a solidaritu Ukrajině projekcí filmů v několika pražských kinosálech. Postupně promítají filmy, které reflektují dopady ruské agrese a rozpínavosti na život a morálku obyvatel střední a východní Evropy. Charitativní akci zahájil v pražském kině Humanita politický thriller polského režiséra Władysława Pasikowského Jack Strong.

Mezinárodní filmový festival 3KinoFest byl založen v roce 2013 a je pravidelnou přehlídkou středoevropské kinematografie se zvláštním zřetelem na země Visegrádské skupiny. Ukrajina film fest již řadu let představuje divákům a distributorům současnou ukrajinskou kinematografii. Nezisková organizace Post Bellum od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Mezi stěžejní projekty patří Paměť národa a Příběhy 20. století, které již více než deset let vysílá Český rozhlas.

Reklama

Související témata:

Doporučované