Hlavní obsah

Pelhřimov investoval přes 20 milionů korun do venkovní a malé scény kulturního domu

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Reklama

Pelhřimov má novou venkovní scénu, která přiléhá ke kulturním domu Máj, i modernizovanou malou scénu kulturního domu. Město investici za více než 20 milionů korun připravovalo několik let.

Článek

Malá scéna se neupravovala od vzniku Máje na konci 60. let minulého století, stálá venkovní scéna městu chyběla úplně. „Kultura je vždycky tak trochu upozaďovaná, investice se odkládají z roku na rok, až je z toho deset roků,“ řekl starosta Ladislav Med (ODS). Před třemi lety zadalo město projekt modernizace a přístavby, většinu prací se podařilo dokončit už loni. Kvůli nutnosti měnit nevyhovující kanalizaci i vodovod nebo požadavkům na jinou elektroinstalaci se původní předpokládané náklady zvýšily asi o šest milionů korun.

„Jsem strašně rád, že se nám podařilo do projektu prosadit, že tady jsou tři okruhy elektřiny, protože jakmile připojíte hudbu na světelný okruh, tak to bzučí a tak podobně. Myslím si, že je tady udělaných spousta vychytávek,“ řekl Martin Ecler, ředitel městské organizace Kulturní zařízení města Pelhřimova. Venkovní scénu podle něho vylepšují motory, díky kterým odpadá nutnost stavění konstrukci pro instalaci světel, aparatury. Ušetří to hodiny práce.

Malá scéna přišla o šikmé hlediště. Díky tomu je sál variabilnější. Jako do divadelního sálu se do něj vejde 130 lidí, při klubové úpravě s židlemi a stoly je určená pro asi 70 lidí. Má nové osvětlení i ozvučení, aby se v ní mohly konat klubové koncerty, kde diváci mohou sedět i stát. Už na 28. května je naplánovaný koncert jazzového zpěváka Stevena Santora. Prostor je možné využít také pro svatby či firemní akce.

První koncert na venkovní scéně, před kterou se vejde 1200 diváků, bude mít v sobotu 14. května hudební skupina Olympic.

Jaká bude letošní návštěvnická sezona, nechce Ecler odhadovat. Kvůli pandemii se podle něho lidé odnaučili za kulturou chodit. Už není pravidlem, že by většina představení byla dopředu vyprodaná, jako tomu bylo v roce 2019.

Část investice do kulturního domu Máj byla určená i na zbudování kavárny, zázemí a skladovacích prostor kulturního domu. „Dost jsme se dohadovali, jestli potřebujeme tolik skladovacích prostor, ale musí tady být složených 300 židlí na letní kino, 25 setů na sezení, musí tady být kompletní i aparatura,“ dodal Ecler.

Reklama

Související témata:

Doporučované