Hlavní obsah

Svátek svatého Martina na Vysočině připomenou průvody i sváteční plavba lodí

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Řada měst na Vysočině bude v pátek slavit svátek svatého Martina průvodem a doprovodným kulturním programem. Lidé se mohou vydat i na sváteční plavbu lodí po Dalešické přehradě a ochutnat letošní mladá vína.

Článek

Ochutnávka vín bude v pátek dopoledne i na třebíčském Karlově náměstí. Vyplývá to z informací pořadatelů.

Svatomartinský průvod se dvěma stovkami postav projde v pátek i Jihlavou. Minulé dva roky byl zrušený kvůli pandemii covidu-19. Kostýmovaný průvod se světcem na koni vyjde z parku za kinem Dukla a bude se přesouvat na Masarykovo náměstí, kde bude ohňostroj. Tradici svatomartinských průvodů obnovila Jihlava v roce 1996.

Průvod v čele se svatým Martinem chystá i Brtnice na Jihlavsku. Podílet se na něm bude také jezdecký oddíl Pavla Navrátila. Do průvodu se mohou přidat lidé s lampiony, akci ukončí ohňová show.

Kostýmované průvody vypraví i v Kamenici nad Lipou, Pacově, Žirovnici nebo v Počátkách na Pelhřimovsku. „Už je to u nás dlouhá tradice, řekla bych tak 12 let,“ řekla ČTK vedoucí kulturního zařízení v Počátkách Miroslava Hromasová.

Koně pro svatého Martina zajišťuje město mezi chovateli z okolí, často spolupracuje s Resortem svatá Kateřina. „Teď ale mají koně zraněného, tak je to kůň z jiné stáje. Ale nejčastěji je to právě místní resort. Není tedy bílý, protože to musí být kůň, který snese hluk, případně i bubnování a víc lidí najednou. Není to jednoduché, bílou barvu mu musíme odpustit, jde o to, aby to byl kůň, který ten průvod zvládne,“ řekla Hromasová.

Průvod v Počátkách je zpravidla spojený se soutěží pro dětí, letos se budou oceňovat doma vyrobené lampiony.

Třebíčská oslava pátečního svátku začne v 11:11 otevřením Svatomartinských vín na Karlově náměstí. Součástí programu jsou koncerty nebo šermířské a praporečnické vystoupení. V podvečer budou moci lidé na varhanní koncert v kostele svatého Martina. Na Třebíčsku připravuje svatomartinský průvod také Jemnice.

Svatomartinskou plavbu po Dalešické přehradě je možné absolvovat lodí Horácko. Vyplouvá se v 10:00 z přístaviště Kramolín. Rezervace je nutná.

Reklama

Doporučované