Hlavní obsah

V Havlíčkově Brodě dnes začal 32. ročník Podzimního knižního festivalu

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

V Havlíčkově Brodě dnes začal 32. ročník Podzimního knižního festivalu. V kulturním domě Ostrov nabízí své knihy 135 vydavatelství.

Článek

Podle ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové je mezi nimi i řada nových, včetně nakladatelství romské literatury Kher. Veletrh, který potrvá do soboty, propojuje prodej a kulturu a má i svoji humanitární linii. Výtěžek z prodeje některých knih se dostane do rukou ukrajinským spisovatelům, kteří se kvůli válce ocitli v nouzi.

Vedle tradičních velkých nakladatelů, jakými jsou Host, Albatros Media, Karolinum nebo Argo, se na letošní veletrh přihlásilo také nakladatelství temné fantastiky Carcosa, Golden dog vydávající české horory, Kazda či Walden Press, které vydává knihy o přírodě.

Součástí veletrhu je autorský prodej pro Ukrajinu, který společně organizuje veletrh, České centrum mezinárodního PEN klubu a Krajská knihovna Vysočiny. Své knihy do prodeje věnovalo asi 50 autorů. Knihy je možné zakoupit u stánku číslo 103. Za 200 korun zájemci pořídí i knihy Kateřiny Tučkové, Ireny Douskové, Ireny Obermannové, Arnošta Vašíčka nebo Ivana Krause. Utržené peníze poputují po dohodě s ukrajinským PEN klubem přímo spisovatelům. „Tato akce, prodej knih na podporu, byla nápadem tří našich autorek - ředitelky veletrhu Markéty Hejkalové, Aleny Mornštajnové a Lidmily Kábrtové. To byly ty tři, které to vymyslely. Musíme jim za to poděkovat. My jsme dali mnoho prohlášení, ale za prohlášení si nikdo nic nekoupí, toto je opravdu pomoc hmotná a hmatatelná,“ řekla ČTK předsedkyně Českého centra Mezinárodního PEN klubu Markéta Mališová. Zdůraznila, že pomoc si kvůli válce na Ukrajině zaslouží vedle ukrajinských spisovatelů i ruští, kteří s agresí svého režimu vůči sousedovi nesouhlasí, a jsou proto stejným režimem umlčováni.

Administrativně s cestou vybraných peněz ke konkrétním ukrajinským spisovatelům pomůže Lucie Řehoříková, překladatelka a spolupracovnice nakladatelství Větrné mlýny, která dřív působila jako ředitelka Českého centra v Kyjevě. Zatím se zvažuje o pomoci asi deseti autorům. Ve prospěch Ukrajiny půjde i desetina ceny ukrajinsky psaných knih dodaných přímo ukrajinskými vydavateli, které na veletrhu nabízí Větrné mlýny. Vydavatelství do Havlíčkova Brodu přivezlo i ukrajinské tituly přeložené do češtiny. „Myslím si, že ukrajinská literatura teď začíná být znovu objevovaná českým čtenářem, je velice zajímavá,“ řekla Řehoříková.

Součástí veletrhu už je 20 let udělování ceny Littera Astronomica, o které rozhoduje Česká astronomická společnost. „Její smysl je v tom, že věda by byla k ničemu, kdyby ty věci zůstaly v laboratořích a nikdo o nich nevěděl,“ řekl za společnost Pavel Suchan. Letos cenu získá Jana Žďárská, která pracuje ve Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR jako výkonná redaktorka Československého časopisu pro fyziku. Podle Suchana naplňuje záměr ceny, když úspěšně přibližuje život vědců širší veřejnosti. Návštěvníci se se Žďárskou setkají při její dnešní přednášce o tom, jak vznikají rozhovory s vědci. Přednášek, besed a autorských čtení se během dvou dnů veletrhu uskuteční přes 120.

Reklama

Doporučované