Hlavní obsah

Republikánský sjezd má hlavní témata: Biden, strach a cancel culture

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump jr., nejstarší syn amerického prezidenta, se stal jednou z hlavních tváří prvního dne republikánského sjezdu.

Reklama

Tento týden v USA patří republikánům. Celonárodní sjezd už oficiálně nominoval stávajícího prezidenta Donalda Trumpa na kandidáta v podzimních volbách. Jak silné karty řečníci vytáhli z rukávu?

Článek

Minulý týden se konal sjezd Demokratické strany, která oficiálně nominovala Joea Bidena jako kandidáta na prezidenta. Po dlouhých týdnech, kdy už byla „finálová“ dvojice víceméně jasná, se tak v pondělí potvrdila černé na bílém. Republikáni v Charlotte v Jižní Karolíně nominovali Donalda Trumpa.

Témata v průběhu prvního dne republikánského sjezdu se opakovala. Podobně ale jako u demokratů se proslovy týkaly hlavně jednoho - politického oponenta. U republikánů tak znělo velmi často jméno Joe Bidena a skloňovala se jeho demokratická politika. Výraznou osobností se stal Trumpův nejstarší syn, Donald Trump jr.

„Podle kampaně měl být sjezd o naději a optimismu, ale zatím jsou všechny projevy ‚extreme fear porn‘ (fear znamená v angličtině strach, pozn. red.),“ řekl reportérovi The Guardian manažer jedné z minulých republikánských prezidentských kampaní.

„Levičák“ Biden

„Socialistická politika, která zničila Kubu a Venezuelu, nesmí zakořenit v našich městech a školách,“ plamenně vysvětlovala Kimberly Guilfoyleová, jedna z manažerek Trumpovy kampaně a bývalá moderátorka stanice Fox News a také přítelkyně Donalda Trumpa jr.

Jedním z hlavních narativů se stala „levicová“ politika Demokratické strany. Řečníci Joea Bidena označovali jako ultralevicového politika, přestože u samotných demokratů platí Biden spíše za centristu.

Kulturní revoluce

Spojení „cancel culture“ neboli kultura rušení se stalo dalším často se opakujícím souslovím. Mluvilo se ale hlavně o kulturní „hrozbě“, za kterou republikáni považují kandidáta Bidena a kandidátku na viceprezidentku Kamalu Harrisovou. „Nedělejte chybu. Joe Biden a Kamala Harrisová chtějí kulturní revoluci. Od základu jinou Ameriku,“ varoval senátor za Jižní Karolínu Tim Scott.

„Trump ví, že politická korektnost a ‚cancel culture‘ jsou nebezpečné a prostě špatné,“ přidala se Nikki Haleyová, bývalá americká ambasadorka v OSN.

Výrazným bodem programu prvního dne republikánského sjezdu byli manželé McCloskeyovi, kteří hovořili ve videovzkazu ze svého domu. Mark a Patricia McCloskeyovi se stali známými poté, co se na internetu objevilo video, na kterém míří zbraněmi na mírumilovné protestující v rámci průvodů Black Lives Matter. „Vaše rodina nebude v bezpečí v radikální ‚demokratické‘ Americe,“ řekla Patricia McCloskeyová.

Jaký otec, takový syn

Podobně, jako se během demokratického sjezdu stala tváří prvního dne Michelle Obamová, republikánský den číslo jedna patřil zcela jistě Donaldu Trumpovi jr. Nejstarší syn Donalda Trumpa a jeho první manželky Ivany pronesl horlivý projev plný obrany svého otce a jeho politiky. Analýza britské BBC dokonce popisuje, že se Trump junior chová „více jako Trump“ než Trump senior.

„Bidenova radikální levicová politika by dala naší ekonomiku k ledu,“ vymezil se ostře Trump jr. proti soupeři svého otce v prezidentských volbách. A není to jen projev na politickém sjezdu, kde se syn amerického prezidenta zastává otce a tvrdě za něj bojuje. V médiích se často „obouvá“ do Bidena i jeho syna Huntera.

„Olej do ohně“ - tak popisují Donalda Trumpa juniora politologové v profilu BBC. Připomínají také jeho československé kořeny skrze jeho matku Ivanu. Donald junior trávil jako dítě letní prázdniny právě u svých prarodičů v Československu, kde s dědečkem chodil na lov.

Podle posledních průzkumů demokrat Biden nad republikánem Trumpem vede. Pro Trumpův tým je tedy republikánský sjezd v rámci kampaně velmi důležitý i pro další politické naděje svého kandidáta.

Reklama

Doporučované