Hlavní obsah

Režisér Lichtag natočil dokument o životě cestovatele a spisovatele Stingla

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Milostav Stingl.

Reklama

Režisér Steve Lichtag natočil filmový dokument o životě etnografa, cestovatele a spisovatele Miloslava Stingla. Snímek Stingl – Malý velký Okima bude v kinech od 9. září.

Článek

„Dokument vznikal několik let a po Stinglově smrti byl dotočen z pohledu jeho žen a přátel a také z toho, co při zpracování Stinglova archivu objevil scenárista Adam Chroust, průvodce celého filmu,“ za tvůrce informovala Eva Polívková. „Režisér Lichtag se s doktorem Stinglem přátelil přes 20 let. Jejich vztah charakterizovala hluboká důvěra a naprostá otevřenost ve všech tématech, která neměla časové, geografické ani lidské hranice,“ uvedla Polívková.

Lichtaga zaujal Stinglův osobní příběh hnaný dětským snem o indiánech a dalekých cestách do neznáma, který vyvrcholil jmenováním indiánským náčelníkem. Scénář postavil na emocích a nejbližších lidech okolo Stingla. Příběh odkrývá jeho vnitřní konflikt, kdy za dosažením absolutního profesního vrcholu stály složité vztahy v osobním živote a rodině, která trpěla jeho vědeckými a objevitelskými cestami. Divákovi se otevře neznámá osobní kapitola Stinglova života, kdy se mimo jiné seznámí s jeho třemi osudovými a zcela odlišnými ženami, které ho doprovázely celý život. Ve filmu rezonuje i neobvyklé přátelství Stingla s mladým spisovatelem Adamem Chroustem, který v roce 2016 vydal knihu s názvem Stingl Miloslav - Biografie cestovatelské legendy. Film také poodkrývá Stinglovu nepraktičnost, nad kterou se dodnes pozastavují i jeho nejbližší. Jeho nepřehlédnutelnou vlastnost ilustruje nejen neudržovaná rodinná vila, ale i stav hrobky na Vyšehradě, kde ani 35 let po smrti jeho rodičů není uvedeno jejich jméno.

První klapka filmu Stingl – Malý velký Okima padla v roce 2018. V průběhu natáčení zdigitalizoval štáb stovky hodin filmových materiálů ze Stinglova osobního archivu a musel se vyrovnat s prudkým zhoršením jeho zdravotního stavu, kvůli němuž byl rok hospitalizován.

Stingl zemřel loni 11. května v Praze po dlouhé nemoci ve věku 89 let. Jeden z nevydávanějších českých autorů v zahraničí se narodil 19. prosince 1930 v Bílině a od mládí měl velký zájem o literaturu, geografii a mimoevropské národy. Na Univerzitě Karlově v Praze vystudoval mezinárodní právo a národopis, později pracoval v Československé akademii věd se zaměřením na mimoevropské kultury. Procestoval 150 zemí, mezi jeho oblíbená témata a regiony patřily Oceánie a Latinská Amerika. Ze svých cest vytěžil materiál pro mnoho cestopisných televizních dokumentů a více než 40 knih. Představují celkový souhrnný náklad přes 17 milionů svazků.

Stingl spolupracoval s odbornými institucemi a univerzitami například v USA nebo na Kubě. Zaměřoval se na studium Eskymáků, na původní obyvatele Ameriky či na Polynésany. Severoamerický indiánský kmen Kikapů mu udělil čestný titul náčelníka včetně náčelnické čelenky a indiánského jména Okima (neboli ten, který vede).

Reklama

Související témata:

Doporučované