Hlavní obsah

Režiséra Landa připomene v Kroměříži konference i pamětní deska

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Kroměříž si připomene pohnutý osud svého rodáka, filmového režiséra Roberta Landa, vlastním jménem Roberta Liebmanna.

Článek

Ve čtvrtek 17. září se v Muzeu Kroměřížska uskuteční odborná konference. V poledne bude následovat slavnostní odhalení pamětní desky na domě na Velkém náměstí, ve kterém rodina Roberta Landa žila, sdělil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Podle kroměřížské zastupitelky Olgy Sehnalové (za ČSSD) převzalo nad konferencí věnovanou režisérovi židovského původu záštitu izraelské velvyslanectví. „Konference připomene jak život a dílo Roberta Landa, tak společensko-politické poměry v meziválečném Československu a samotném městě Kroměříži,“ uvedla Sehnalová, předsedkyně spolku Evropa doma, který spolu s muzeem a městem konferenci pořádá.

S konferencí a odhalením pamětní desky souvisí i výstava ve foyer kroměřížské radnice, která je věnována historii vztahů mezi českým a židovským národem. Otevřena bude od pondělí a potrvá dva týdny.

Rakouský režisér se narodil v roce 1887 v Kroměříži jako Robert Liebmann, později přijal umělecké jméno Robert Land. Studoval ve Vídni a už v mládí se začal zajímat o film. Režíroval bezmála 30 snímků, v jeho němém filmu Já líbám ručku vám, madam z konce 20. let minulého století si zahrála dokonce Marlene Dietrichová. Tehdy už Land působil především v Berlíně, kvůli svému židovskému původu však Německo po převzetí moci nacisty v roce 1933 opustil. Později žil v Československu, Itálii a Rakousku. Ke konci 30. let se jeho stopa ztrácí, podle některých zdrojů však zemřel v roce 1942 v Kroměříži.

Reklama

Doporučované