Hlavní obsah

Rozpačité „díky“ za Trumpův štědrý dar Grónsku. Co opravdu chce?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Grónsko má autonomní vládu, oficiálně však patří Dánskému království.

Reklama

Pošleme vám 12 milionů dolarů na podporu ekonomiky, vzkázala administrativa Donalda Trumpa Grónsku. Vzhledem k nedávné Trumpově touze ostrov koupit, však Grónsku i Dánsku zůstává na jazyku pachuť nejistoty.

Článek

Grónská vláda ve čtvrtek oznámila, že Spojené státy americké schválily finanční pomoc ve výši 12,1 milionu dolarů (v přepočtu asi 308 milionů korun). Loni americký prezident Donald Trump nabídl Dánsku, že celý ostrov koupí.

Největší ostrov světa je sice geograficky součástí Severní Ameriky, je ale autonomní oblastí, přestože hlavou Grónska je dánský monarcha. Pro mnoho světových politických „hráčů“ je území severského ostrova lákavé a strategické. Na region soustředí svůj zájem jak Rusko, tak například Čína.

Spojené státy americké zde v padesátých letech minulého století vybudovaly základnu Thule. Tehdy za účelem sledování svého velkého východního nepřítele - Sovětského svazu. Nejsevernější americká vojenská základna však funguje dodnes.

Kodaň na Trumpovu nabídku na koupi ostrova z loňského roku nekývla, respektive tenhle obchod rázně odmítla. „Absurdní,“ popsala tehdy Trumpův plán dánská premiérka Mette Frederiksenová. A kvůli tomuto výroku a negativnímu postoji Trump učinil diplomatickou odplatu - odmítl přijet v létě minulého roku na plánovanou návštěvu Dánska.

Nynější postoj dánské i grónské vlády na nabízenou finanční pomoc je tak poněkud rozpačitý. Spojené státy chtějí investovat do grónského těžebního průmyslu, ale také do turistického ruchu a školství. Dánský pravicový politik Soren Espersen označil nabízenou pomoc jako „urážlivou“, s tím, že taková pomoc má putovat do rozvojových zemí.

Mluvčí grónských socialistů Karsten Honge zase nazval Trumpovu finanční pomoc za „extrémně provokativní“ a připodobnil jeho snahu k „nasazení vší do kožešinového kabátu“. Podle něj Spojené státy „překročily mez“.

Na druhou stranu dánský ministr zahraničí Jeppe Kofod prohlásil, že Dánské království chce, aby Grónsko udržovalo vzájemně prospěšný vztah se Spojenými státy. Dodal, že je zcela na grónské vládě a americké straně, jak nabízené peníze zužitkují. „O obavách mluvit nebudeme,“ dodal ministr na čtvrtečním brífinku.

Grónský premiér pomoc také uvítal. „Tato dobrá zpráva potvrzuje, že naše práce na budování konstruktivních vztahů se Spojenými státy nese ovoce,“ řekl premiér Kim Kielsen s tím, že je však na vytvoření vztahu potřeba dlouhý čas.

„Američané jsou vítáni, pokud chtějí v Grónsku investovat, je ale důležité si vyjasnit, že za to nebudeme Spojeným státům nic dlužni,“ řekla podle agentury AP opoziční grónská politička Aaju Chemnitzová. „Máme pochybnosti o tom, co kromě vlivu doopravdy chtějí,“ dodala.

Donald Trump už dříve oznámil, že chce zřídit stálé konzulární zastoupení Spojených států v grónském hlavním městě Nuuk. „Můžeme reprezentovat Američany, kteří tam žijí, a také nám to umožní zachovat strategickou přítomnost,“ odůvodňoval krok serveru Politico zdroj přímo z washingtonské administrativy.

Reklama

Doporučované