Hlavní obsah

Rozvolňování povzbudilo Čechy. Ekonomice věří nejvíc za rok a půl

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozvolňování zvyšuje důvěru v ekonomiku. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Rozvolňování zlepšilo pohled Čechů na vývoj tuzemské ekonomiky. Důvěra v ní je nejvyšší od začátku krize. Lidé se méně bojí ztráty zaměstnání,

Článek

Důvěra v českou ekonomiku byla v květnu nejvyšší za rok a půl. Vzrostla z dubnových 94,7 bodu na 99,7 bodu, uvedl Český statistický úřad. Důvodem rostoucí důvěry je podle statistiků rozvolňování protikoronavirových opatření. U spotřebitelů vzrostla důvěra proti dubnu o 8,9 bodu na 102,8 bodu, vyšší byla naposledy loni v únoru. Mezi podnikateli důvěra stoupla o 4,3 bodu na 99,1 bodu, přispěly k tomu především obchod a služby.

„V průběhu května avizované a částečně realizované rozvolňování opatření proti šíření koronaviru významně přispělo k růstu podnikatelského indikátoru důvěry, a to především v odvětvích obchodu a vybraných segmentů služeb. Respondenti z těchto odvětví hodnotili mnohem lépe než v předchozích měsících svou současnou ekonomickou situaci a poměrně optimistická jsou i jejich očekávání pro nadcházející měsíce,“ uvedl Jiří Obst z ČSÚ. Statistici sbírali data od 1. do 18. května.

Květnový růst důvěry v české ekonomice není podle hlavního ekonoma Generali Investments CEE Radomíra Jáče překvapivý a ukazuje, jak důležitý je vývoj ohledně pandemie a s ním související schopnost uvolňovat omezení. „Celkové vyznění posledního průzkumu mezi podnikateli i spotřebiteli je veskrze pozitivní. Ukazuje, že se ekonomika vrací k růstu, a dokonce vytváří i nová pracovní místa. Po slabším začátku roku ovlivněném lockdownem se díky pozitivnímu vývoji v průmyslu a probíhajícímu uvolnění ve službách už brzy dočkáme velmi silného mezikvartálního růstu HDP,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Hodnota 100 bodů v indexu vyjadřuje dlouhodobý průměr z let 2003 až 2020. Souhrnný indikátor byl naposledy nad stovkou v září 2019. Loni v květnu při první vlně pandemie koronaviru byl na 75,7 bodu.

Mezi spotřebiteli se důvěra v ekonomiku výrazně zvýšila podruhé v řadě. V březnu byla na 84 bodech, v dubnu na 93,9 a v květnu stoupla na 102,8 bodu. „Lidé se výrazně méně než v předešlých měsících obávají zhoršení celkové ekonomické situace a ztráty zaměstnání. Očekávání růstu spotřebitelských cen se však meziměsíčně nezměnila, a tak i v květnu zůstávají vysoko nad svým dlouhodobým průměrem,“ uvedla Silvie Vyplašilová z ČSÚ.

U obchodníků důvěra proti dubnu stoupla o 4,4 bodu na 99,3, meziročně je vyšší o 13,8 bodu. Proti dubnu se výrazně zvýšil podíl podnikatelů, kteří hodnotili celkovou ekonomickou situaci jako dobrou. Stoupl rovněž podíl podnikatelů očekávajících zlepšení své ekonomické situace v příštích třech měsících. Stav zásob zboží na skladech se u obchodníků meziměsíčně nezměnil.

Druhý měsíc v řadě se výrazně zvýšila i důvěra podnikatelů ve službách. V květnu dosáhla 92,7 bodu, v dubnu 85,4 bodu a v březnu byla na 76,8 bodu. V květnu poprvé od loňského října převažoval podíl podnikatelů, kteří pozitivně hodnotí současnou poptávku. Podíl podnikatelů, kteří očekávají během tří měsíců zlepšení poptávky, se ale meziměsíčně nezměnil.

V průmyslu vzrostla důvěra proti dubnu o 1,3 bodu na 103,6, což je nejvyšší hodnota za tři a půl roku. Poprvé od ledna 2018 převažoval počet průmyslníků hodnotících poptávku jako více než uspokojivou. Stav zásob hotových výrobků se meziměsíčně téměř nezměnil. Podíl podnikatelů očekávajících během tří měsíců růst tempa výroby se oproti dubnovému výraznému růstu snížil.

Mezi stavebníky důvěra proti dubnu stoupla o 4,3 bodu na 115,2 bodu. Oproti dubnu se snížil podíl stavebníků hodnotících poptávku jako nedostatečnou a zároveň mírně stoupl podíl těch, kteří během tří měsíců očekávají zvýšení počtu zaměstnanců.

Reklama

Doporučované