Hlavní obsah

ŘSD postavilo okružní křižovatky před bývalou celnicí v Železné Rudě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dokončilo stavbu okružní křižovatky před bývalou celnicí Železná Ruda-Alžbětíně a přilehlý most na státní hranici.

Článek

Jde o důležité stavby na hlavním tahu I/27 z Plzně do Německa za 40 milionů Kč bez DPH. ŘSD vydalo 30,6 milionu a zbytek město Železná Ruda. ČTK to řekl mluvčí ŘSD Adam Koloušek.

„Vznikla nová tříramenná okružní křižovatka o průměru 35 metrů. Na mostě byla kompletně opravena spodní stavba i nosná konstrukce a asfaltová vrstva,“ řekl. Dokončovací práce už řidiče neomezují. Zprovoznění silnice v Alžbětíně nepřímo navazuje na novou severní část průtahu Železnou Rudou otevřenou před více než měsícem.

„Kruhový objezd ještě není zkolaudovaný, doděláváme terénní úpravy,“ řekl starosta Železné Rudy Filip Smola (ČSSD). Podle něj jde o zásadní stavbu pro město, protože řidiči jedoucí od nového free shopu vjížděli nebezpečně na silnici první třídy. „Jedinou variantou z pohledu bezpečnosti, plynulosti a všeho dalšího bylo postavit kruhový objezd,“ uvedl s tím, že viditelnost při vjezdu na silnici nevyhovovala.

Už před čtyřmi lety vybudovalo ŘSD kruhové křížení mezi čerpací stanicí Benzina a školou. Jde o stavbu na okraji města ve směru právě na přechod Alžbětín na stejné silnici I/27.

ŘSD ve spolupráci s městem připravuje rozhodující část průtahu městem směrem k hranici s Německem, což bude dva kilometry dlouhá silnice. Velká dvouletá stavba zhruba za 50 milionů korun by měla podle informací ČTK začít nejdéle v dubnu 2023.

„Připravuje se, projektuje. Řešíme problémy se souhlasy majitelů dotčených pozemků a výkupy. Opravdu intenzivně na tom děláme,“ uvedl Smola. Na akci se bude podílet město, které postaví po obou stranách silnice chodníky přes Železnou Rudu, veřejné osvětlení a přeložky některých sítí. Město se primárně snaží pozemky vykupovat nebo alespoň získávat souhlasy majitelů.

Reklama

Doporučované