Hlavní obsah

Rusové na domácím MS končí. Chorvaté zvládli druhý penaltový rozstřel v řadě a vyzvou Anglii

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Semifinálová sestava světového šampionátu v Rusku je kompletní. Francii, Belgii a Anglii doplnila reprezentace Chorvatska, která porazila domácí Rusy 3:2 po penaltovém rozstřelu.

Článek

Stejně jako v prvním sobotním duelu mezi Anglií a Švédskem se nesla první třicetiminutovka ve znamení opatrné hry obou celků. Domácí ale byli přece jenom o něco aktivnější a za svoji snahu byli odměněni úvodní brankou. Ve 31. minutě si s Dzjubou narazil Denis Čeryšev a následně vyslal zpoza šestnáctky za záda Subašiče nechytatelný projektil. Pro kanonýra španělského Villarealu to byl už čtvrtý gól na turnaji.

Domácí fanoušci se ale z vedení neradovali moc dlouho, za dalších sedm minut už bylo opět vyrovnáno. Ruská defenziva dala příliš prostoru Mandžukičovi, který prošel až do pokutového území a svým centrem našel přesně hlavu Andreje Kramariče, který nezaváhal a stal se už sedmým chorvatským střelcem na turnaji.

Poprvé do vedení mohli jít Chorvaté na začátku 60. minuty, Ivan Perišič ale ve stoprocentní šanci pouze orazítkoval tyč za Akinfejevem. To ale byla ve druhé půli jediná pořádná šance jednoho ze soupeřů, druhá půle se taktéž nesla v duchu nepříliš záživné podívané, a tak se šlo do prodloužení.

Stalo se tak počtvrté na turnaji, ovšem vůbec poprvé tentokrát přineslo prodloužení branku. Postaral se o ni ve 101. minutě chorvatský stoper Domagoj Vida, který do ruské branky usměrnil rohový kop Luky Modriče. Ruský tým se však po inkasované brance nesložil a dostal Chorvaty pod tlak.

Ve 114. minutě zahrál před vlastním pokutovým územím rukou Pivarič a s nabídnutou standardní situací si domácí tým poradil brilantně. Alan Dzagojev posadil svoji pravačkou balón přímo na hlavu Maria Fernandese a ten vyrovnal na 2:2. Ve strhujícím závěru prodloužení už další gól nepadl a ani po 120 minutách nebylo jasno o postupujícím.

Oba týmy si tak zopakovaly penaltovou loterii z osmifinále. Rusové už ale tolik štěstí jako v předchozím souboji se Španělskem neměli, naopak Chorvaté zvládli penaltový rozstřel stejně úspěšně jako s Dány. Za domácí tým se neprosadili Smolov a Fernandes, což nakonec rozhodlo. Za Chorvaty se kromě Kovačiče trefili všichni exekutoři a výhru „Hrvatsky“ stvrdil v páté sérii Ivan Rakitič. Chorvaté narazí v semifinále na Anglii, druhou dvojici tvoří Francie s Belgií.

Reklama

Související témata:

Doporučované