Hlavní obsah

Ruští pátrači ukázali části trosek Tu-154 vyzdvižené z Černého moře

Ruské pátrací týmy našly další kusy letadla v Černém moři.

 

Reklama

Ruští záchranáři vylovili trosky armádního letadla Tu-154. Stroj i s částí armádního pěveckého souboru Alexandrovci havaroval zhruba 1,5 kilometru od černomořského pobřeží.

Článek

Ruské pátrací týmy našly v místě pádu letadla Tu-154 v Černém moři těla dalších dvou obětí neštěstí. Zatím tak bylo nalezeno 13 mrtvých z celkového počtu 92 lidí na palubě.

Těla prvních deseti obětí už byla přepravena do Moskvy a jedno už bylo identifikováno. Potápěči vyzdvihli z moře také další kusy letounu a ruští činitelé opět vyloučili, že by za tragédií byl teroristický útok. V Rusku v pondělí platil státní smutek k uctění památky obětí, vlajky na všech institucích byly na půl žerdi.

Armádní letadlo bylo na cestě z Moskvy na leteckou základnu Hmímím v Sýrii. V letovisku Soči na jihu Ruska mělo mezipřistání, aby dotankovalo. Havarovalo krátce po startu ze Soči.

Na palubě byly desítky členů světoznámého pěveckého souboru Alexandrovci, kteří měli v Sýrii mimo jiné zazpívat vojákům nasazeným v tamních bojích.

Pátrání na dně moře

Kromě dvou těl a dalších kusů tělesných pozůstatků pátrači v pondělí také objevili další části letadla včetně dvou řídících jednotek, zhruba pětimetrového kusu trupu a okénka. Pátrání na hladině moře již skončilo a nyní se hledají trosky letadla na mořském dně v hloubce desítek metrů a v okruhu zhruba půl kilometru.

Pokračuje zároveň pátrání po takzvaných černých skříňkách se záznamem hovorů v kokpitu a fungování přístrojů. Do pátrání je zapojeno asi 3500 lidí, včetně 135 potápěčských specialistů, čtyři desítky plavidel, pět vrtulníků, bezpilotní letouny a sedm hlubinných zařízení.

Do Moskvy v pondělí dorazilo první letadlo s deseti těly, která záchranáři nalezli krátce po tragédii. Jednou z identifikovaných obětí je i kapitán letadla Roman Volkov, uvedla ruská agentura TASS.

Vyšetřovatelé teď porovnávají genetický materiál obětí s příbuznými, což naznačuje, že těla byla pádem značně poškozena. Ruské ministerstvo obrany popřelo spekulace kolující po internetu, že dosud nalezená těla měla na sobě záchranné vesty.

Reklama

Doporučované