Hlavní obsah

Šéf fotbalu Malík: Duel se Skoty se odehraje. Ale s jiným českým týmem

Foto: Profimedia.cz

Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR, musí řešit problém, s jakým se nikdo z jeho předchůdců ještě nepotkal.

Reklama

aktualizováno •

Vyhrál na Slovensku, ale teď musí tým trenéra Šilhavého podstoupit karanténní opatření. A je mimo hru. Přesto Martin Malík, předseda fotbalové asociace, pondělní zápas se Skoty neodpískal. Hledá cesty, jak sestavit úplně jiný tým.

Článek

Takovou divočinu český reprezentační fotbal nepamatuje. V pátek se až dvě hodiny před zápasem rozhodlo, že Češi proti Slovákům do utkání Ligy národů nastoupí. A to navzdory dalšímu testu s pozitivním výsledkem na covid-19.

Dočkal a spol. zahráli skvěle, duel vyhráli 3:1. Jenže po utkání se hráči dozvěděli, že se tým kvůli šíření covidové nákazy rozpouští. A že tedy jedou domů. Podle prvních zpráv to vypadalo, že se plánovaný pondělní zápas Ligy národů v Olomouci proti Skotsku ruší.

„Na 80 procent ho odehrajeme,“ řekl ale v dopoledním rozhovoru pro Seznam Zprávy předseda fotbalové asociace Martin Malík. Krátce po 13. hodině FAČR potvrdila, že se zápas určitě uskuteční.

Martin Malík v rozhovoru vysvětluje, jak se všechny dosavadní peripetie vyvíjely, proč došlo k jednotlivým rozhodnutím a kdo je učinil. A nastiňuje, jak se bude dávat dohromady tým pro pondělní utkání. „Jisté je to, že nemůžeme použít nikoho z těch, co byli v Bratislavě, včetně trenérů,“ říká Malík.

Připomeňme, že mužstvo se na srazu poprvé potkalo v pondělí. A v úterý se zjistilo, že pozitivní test na covid-19 má jeden z členů realizačního týmu. To výrazně zneklidnilo velké české kluby, které čekají důležité zápasy evropských pohárů, v první řadě Slavii. Situaci spojenou s opatřeními před zápasem na Slovensku už Martin Malík popsal v tomto rozhovoru (zde), který jsme publikovali ve čtvrtek. Jenže situace nabrala ještě turbulentnější vývoj, než kdo mohl předpokládat.

Ať se v tom trochu vyznáme, zkusme si spletitý příběh odvyprávět chronologicky. A volně navázat na náš předchozí rozhovor. Takže se vraťme do pátečního odpoledne, kdy se mužstvo velmi dlouho nervovalo na hotelu, jak dopadnou kontrolní testy. Jejich výsledky byly avizovány zhruba na 15.30, kompletní ale byly k dispozici až kolem 18. hodiny. Proč?

Jestli jsem to dobře pochopil, tak čtyři testy vyšly nulově, nedalo se z nich určit, zda jsou pozitivní, nebo negativní. Musely být proto zpracovány ještě jednou.

A jeden z nich byl následně vyhodnocen jako pozitivní. Jak vyšlo ve známost, šlo o test člena vedení týmu. Kdo tedy večer rozhodl o tom, že se zápas Slovensko-Česko odehraje?

Slovenská hygienická stanice. Z jejich pohledu bylo důležité, že testy hráčů byly negativní. Nakaženou osobu jsme ihned izolovali.

Mnozí, například i sami hráči, ale nechápou tohle: Bylo jim umožněno odehrát zápas na Slovensku, ale následně musel být tým rozpuštěn. Proč? Měl na to vliv tlak velkých českých klubů? Šéf Slavie Jaroslav Tvrdík psal na Twitteru, že bude požadovat stažení slávistů z národního mužstva.

Tlak ze strany velkých českých klubů jsme vnímali celý týden. Na tahle rozhodnutí ale nijak zásadní vliv neměl. Jak jsem řekl, to, že se zápas na Slovensku uskutečnil, schválila slovenská hygiena. Nicméně byli jsme v kontaktu i s paní doktorkou z pražské hygienické stanice, která nás dostala na starost. Ta souhlasila s tím, že odehrání zápasu na Slovensku s sebou nese jen nízké riziko. Ale rozhodla, že po skončení utkání musí být tým rozpouštěn.

Proč?

Protože po prvním nálezu přišel bohužel druhý. A protože byl tým izolován od ostatního prostředí, bylo zjevné, že patrně dochází k přenosu viru uvnitř českého týmu. A aby se v něm nešířil dál, bylo nutno přijmout další karanténní opatření spojená s tím, že tento tým nebude už nyní působit společně.

Popište, prosím, ta další karanténní opatření.

V souladu s karanténními opatřeními Ligové fotbalové asociace se fotbalisté z české ligy vrátí domů, pod kontrolu svých klubů. V pondělí či v úterý absolvují další testy. A pokud budou negativní, budou se moci začít se svými týmy připravovat za specifických podmínek. V případě, že se vše bude vyvíjet dobře, budou klubům k dispozici pro ligová utkání příští víkend.

Pokud je mi známo, desetidenní karanténa byla uplatněna u všech členů trenérského štábu, kteří byli v průběhu cesty do Bratislavy nejblíže nakaženému číslo 2. A co reprezentanti ze zahraničních klubů?

Pokud budou mít v pondělí negativní výsledek testu, budou se moci přesunout z České republiky do svých klubů. Další postup bude u každého nastaven podle nařízení té které příslušné země, kde působí.

Na pondělí je naplánován další zápas Ligy národů, v Olomouci by se český tým měl utkat se Skoty. První zprávy zněly tak, že se zápas neuskuteční, v sobotu po ránu se ale myšlenka sehrání zápasu opět oživila. Tak jaká je situace teď?

S UEFA to intenzivně řešíme, věci jsou ve vývoji, hledáme řešení.

Proč FAČR nejprve komunikovala, že se utkání proti Skotsku v řádném termínu neodehraje - a teď říkáte něco jiného?

V pátek večer to bylo všechno velmi hektické, nastaly asi trochu zmatky, chtěli jsme tím říct, že se osud pondělního utkání intenzivně řeší s UEFA.

Je možné odložit duel se Skotskem na jiný termín?

To je velký problém, volné termíny prostě nejsou. A Skoty navíc čeká ještě dohrávání dodatečné baráže pro účast na turnaji EURO. O to je vše složitější.

Jak pravděpodobné tedy je, že se utkání uskuteční v původně plánovaném pondělním termínu?

Já bych to teď v sobotu před polednem viděl na 80 procent. Jisté je, že nebudeme moci nasadit nikoho z těch, co byli v Bratislavě. Ani hráče, ani trenéry, ani členy realizačního týmu, ani zaměstnance svazu. Nikoho.

(Poznámka: Jak po 13. hodině upřesnil mluvčí FAČR Michal Jurman, pondělní utkání se po dohodě s UEFA a skotskou stranou uskuteční.)

Jak to budete řešit? Je možné nasadit tým do 21 let a odložit mu jeho pondělní zápas s Chorvatskem? Nebo nasadit třeba ligový tým Sigmy Olomouc, který by hrál na domácím stadionu?

Uvažujete asi v zásadě správnými směry, nicméně všechno je teď v běhu, nyní, kdy spolu mluvíme, vám neumím odpovědět, na jaké ještě narazíme překážky. Řešíme to.

Mohlo by se stát, že by Slavia, Sparta či Plzeň odmítly poskytnout vám do „Repre 2“ další své hráče?

V tom, myslím, problém není. Podívejte, stejným systémem kontrol a opatření jako „áčko“ prošel i tým do 21 let. A žádný problém tam nenastal. U A-týmu nám bohužel covid-19 ukázal, jak umí být zákeřný.

Aby se zápas mohl v pondělí uskutečnit, musel by být nový český tým v neděli podroben testům na covid, podle regulí UEFA. Podle vás je tedy reálné, že nové mužstvo dáte takhle rychle dohromady?

Pracujeme na tom, jak říkám, všechno je v běhu. Zjišťujeme možnosti, jednáme s UEFA.

Jaké sankce od UEFA by hrozily, kdyby se pondělní utkání neuskutečnilo? Kontumace? Pokuta?

Kontumace asi ano. Co se týče finanční sankce, to je otázka, ke které je složité se teď jakkoli vyjádřit. Dosud nenastal precedens, ze kterého by bylo možné to zkusit odvozovat. Natrefilo to bohužel nás. Ale předpokládám, že i když jsme v tomto ohledu první, patrně nebudeme zdaleka poslední.

Jak šel čas v covidové kauze české reprezentace

Pátek 28. srpna:

Probíhá testování všech členů realizačního týmu s výjimkou maséra, který měl negativní test z klubu se čtvrtečním datem.

Pondělí 31. srpna:

Začíná pražský sraz, na kterém se členové realizačního týmu potkávají s reprezentanty.

Úterý 1. září:

Test UEFA odhaluje, že už zmiňovaný masér, který o víkendu absolvoval na lavičce svého klubového týmu ligové utkání, je pozitivní na covid-19. Masér je ihned od týmu oddělen.

Středa 2. září:

Kontrolní testy celého týmu jsou negativní. Hráči Tomáš Souček a Patrik Schick, které měl masér „pod rukama“, jdou do karantény. Ostatní hráči jsou rozděleni do skupinek.

Čtvrtek 3.září:

Epidemiologové nedoporučují letecký přesun, proto se do Bratislavy jede autokary. Navíc o den později, než bylo původně plánováno.

Pátek 4. září:

Mužstvo absolvuje další testy, jeden z nich, u manažera týmu, je pozitivní. Slovenská hygienická stanice povolí, aby se utkání uskutečnilo.

Pražská hygienická stanice pak rozhoduje o tom, že se má český reprezentační tým nyní rozpustit a jeho členové se podrobí karanténním opatřením.

Pondělí 7. září:

V Olomouci by se mělo uskutečnit utkání Česko-Skotsko. Zatím není jasné, zda se to podaří. A kdo by případně české barvy v tomto duelu Ligy národů hájil.

Reklama

Doporučované