Hlavní obsah

Silvestrovská noc se většinou obešla bez problémů, v Praze ale opilá řidička zranila dvě chodkyně a ujela

Foto: ČTK

Novoroční oslavy byly ve většině krajů klidné, výjimku tvoří Praha.

Reklama

Novoroční oslavy byly z velké části klidné. Hasiči sice vyjížděli k desítkám požárů pyrotechniky a policisté řešili řadu dopravních nehod a přestupků spojených s konzumací alkoholu, ve srovnání s předešlými roky však většina krajů zaznamenala extrémně klidný průběh noci. Výjimku tvoří Praha.

Článek

V Bělehradské ulici v centru Prahy opilá řidička krátce před půlnocí na přechodu srazila dvě chodkyně. Z místa ujela, o kus dál ale nezvládla řízení a v Korunní ulici nabourala do zaparkovaných automobilů.

„Bezprostředně po havárii policisté jedenapadesátiletou ženu cizí státní příslušnosti zadrželi a vzápětí podrobili orientační dechové zkoušce, která byla pozitivní,“ uvedla mluvčí policie Andrea Zoulová. Obě zraněné chodkyně záchranná služba převezla do nemocnice. Jedna z nich utrpěla vážný úraz hlavy a je v umělém spánku.

Policisté v Praze usilovali zejména o bezpečný průběh oslav na Václavském náměstí, kde se tradičně koncentrovalo největší množství oslavujících lidí, zejména cizinců. Sešly se jich tam tisíce. Centrum města po bujarých oslavách od brzkých ranních hodin uklízí zhruba 120 lidí. Nasazeno je i 30 strojů. Novoroční úklid metropoli podle ČTK vychází na zhruba jeden milion korun.

Hasiči během silvestrovských a novoročních oslav zasahovali u celkem 46 požárů, přičemž 44 z nich bylo způsobeno zábavní pyrotechnikou, tvrdí vrchní komisař pražského hasičského sboru Martin Kavka. V minulém roce přitom hasiči zasahovali jen u 29 požárů způsobených pyrotechnikou.

„Jen od půlnoci do půl sedmé ráno hasiči v Praze vyjeli k celkem 30 požárům,“ tvrdí Kavka. Ve většině případů se podle něj jednalo o menší požáry odpadu, křovin, zbytků pyrotechniky a kontejnerů. Ve dvou případech hořelo na balkoně obytného domu.

Nejvyšší škodu na silvestra způsobil požár v Klecanech u Prahy, kde hořel autobazar. Vzniklá škoda se vyšplhala na 1,4 milionu korun. Příčinou byla zřejmě technická závada.

Přesto ani středočeští hasiči netvrdí, že by jim letošní novoroční oslavy přinesly nadprůměrný objem práce. Klidný průběh silvestrovské noci hlásí i hasiči Zlínského kraje, Vysočiny a Libereckého nebo Ústeckého kraje. Za extrémně klidné letošní oslavy označili i jihočeští hasiči.

Reklama

Doporučované