Hlavní obsah

Škola v Heleníně má za 15 milionů opravený rytířský sál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Střední uměleckoprůmyslová škola Jihlava-Helenín vrátila důstojný vzhled rytířskému sálu v někdejší jihlavské vile textilního továrníka Karla Löwa (1849-1930), kde nyní škola sídlí.

Článek

„Plánujeme v ní pořádat kulturní akce včetně výstav. A díky skvělé akustice také koncerty. Kraj Vysočina, který školu zřizuje, za rok trvající rekonstrukci zaplatil 15 milionů korun. Dokončena byla v září, ale kvůli koronaviru se v ní zatím větší akce nekonala,“ řekla zástupkyně ředitele školy Míla Svobodová.

Před rekonstrukcí sloužil sál, který byl původně reprezentačním sálem Löwovy vily, jako velký společenský sál, ale také jako tělocvična. „Dělali jsme tady přednášky, také módní přehlídky, případně se tady zahajoval den otevřených dveří,“ řekla Svobodová.

Místo pro vnitřní sportování se teď přesunulo do původní továrníkovy kuželny. V okolí vily pokračuje obnova parku. V prosinci škola renovovala také kinosál, který přiléhá k rytířskému sálu, a ráda by obnovila i knihovnu s dochovaným proskleným stropem. Strop z luxfer nyní kryje střecha, proto je prozatím prostor poměrně ponurý. Stejný luxferový strop má i kinosál, jehož renovaci za několik desítek tisíc korun zvládla škola na začátku prosince z vlastních prostředků. „Ještě nás čeká obnovit zatemňování stropů, původně na tom měl (Löw) nějaké zatemňování, asi ručně na to zatahovali nějakou plachtu. Chceme to uvést do původního stavu,“ řekl správce školních budov Jaroslav Zamazal.

Vila byla přistavěna k západní části výrobních hal továrny na sukno v roce 1919 podle návrhu Charlese Voyseye, který navrhl i Löwovu hrobku na jihlavském hřbitově. Vila je inspirovaná tudorovskou gotikou. Dnes je pro školu mimořádně atraktivním prostorem oceňovaným i zahraničními návštěvami. „Většinou jsou z toho úplně u vytržení. Silně to působí na rodiče i budoucí uchazeče. Jejich typická reakce je - tady je to jak v Bradavicích z Harryho Pottera,“ řekla Svobodová.

Původně brněnská rodina Löwů začala v lokalitě nedaleko Jihlavy podnikat v polovině 19. století. Později tam přenesla své sídlo. V místě pojmenované Helenín vytvořila do značné míry nezávislé osídlení s elektrárnou, zahradnictvím, domy pro dělníky i školou. Po druhé světové válce se zabavená továrna stala místem internačního tábora českých Němců, které čekal odsun. Od roku 1954 v objektu sídlí střední textilní škola, která před 15 lety upravila svůj název na uměleckoprůmyslovou.

Reklama

Doporučované