Hlavní obsah

Slepice opět rozdělily poslance. Jestli budou i dále žít v klecích, nevědí

Poslanci se stále nerozhodli, jestli zakážou klecové chovy slepic.

Reklama

Poslanci ani dnes nerozhodli, zda zakážou klecový chov slepic. Návrh, který je součástí novely zákona o ochraně zvířat proti týrání, jehož součástí je třeba i zákaz drezury, projednají na příštím zasedání.

Článek

Nosnice v Česku stále nemají jasno, jestli budou žít v klecích nebo ne. Poslanci se ani po dlouhé debatě nedohodli na schválení pozměňovacího návrhu zákona na ochranu zvířat proti týrání. Zákaz klecových chovů byl nejtřaskavější součástí novely zákona. Už minulý týden se proti němu postavil zemědělský výbor Sněmovny. Poslanci projednávání zákona přerušili.

Proti zákazu klecových chovů je už od počátku předkladatel zákona, ministr zemědělství Miroslav Toman. „Zákon zhorší konkurenceschopnost našich zemědělců a vejce z klecových chovů se do České republiky budou dovážet,“ upozornil ministr.

Proti zákazu se postavil například poslanec Milan Pour (ANO), podle nějž je chov v obohacených klecích, které musí čeští chovatelé používat od roku 2012, bezpečnější. „Několika studiemi je prokázáno, že úhyny nosnic v obohacených klecích jsou mnohem nižší než ve volném výběhu či voliérách. Z chování nosnic je patrné, že v podlahových chovech dochází při chovu velkého množství zvířat až ke kanibalismu. Kromě něho se ve velkých hejnech projevuje i hysterie a další změny chování,“ upozornil kolegy.

Někteří poslanci se kloní spíš k otevření otázky zrušení klecových chovů na celoevropské úrovni. „Bylo by velmi dobré, před tím, než dojde ke skutečnému zákazu klecového chovu drůbeže, aby k tomuto rozhodnutí došlo na půdě EU. Pokud to uděláme jen ve vybraných zemích, tak můžeme dosáhnout toho, že nám klesne soběstačnost a může dojít k nárůstu dovozu z jiných zemí,“ uvedl bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle místopředsedy zemědělského výboru, komunisty Pavla Kováčika, by měl v rámci Evropy být zakázán nejen prodej klecových vajec, ale i jejich používání. „Víme, že Polsko a Litva vozí do celé Evropy klecová vejce, ale zejména do výroby, nikoliv na pulty. I když obchody řeknou, že na jejich pultech nebudou klecová vejce, tak to je jen 50 procent, ve výrobě se pak používají levná vejce z klecových chovů,“ upozornil Kováčik.

Ministr zemědělství zároveň znovu upozornil na nedostatky pozměňovacích návrhů vzhledem ke kompenzacím pro chovatele, kteří by v případě zákazu klecových chovů přišli o své podnikání nebo museli výrazně investovat do jeho změny. „Žádný z nich neřeší odškodnění,“ upozornil Toman. Náklady na kompenzace by podle jeho dřívějšího vyjádření mohly být až sedm miliard korun.

Pozměňovací návrhy, které chtějí chov v klecích zakázat, operují s několika termíny, kdy by měl zákaz začít platit. Podle ministra Tomana je nejméně špatná ta nejzazší varianta, tedy od roku 2033, aby měli chovatelé dostatek času se přizpůsobit.

Podle šéfa Zemědělského svazu Martina Pýchy, který se proti zákazu vyjadřoval na zemědělském výboru, by i v případě, že by chovatelé měli dostatek času na přizpůsobení, mohla řada z nich skončit. „My dnes zemědělcům poté, co investovali do chovů na obohacené klece a investice ještě ani nesplatili, říkáme, že klecové chovy jsou špatně, ať to zase předělají. Převažuje názor, že do žádné investice už nepůjdou. Už nám nevěří, že za dva nebo pět let si to zase nerozmyslíme,“ řekl poslancům.

Klecové chovy jsou v okolních zemích zakázané například v Rakousku nebo v některých spolkových zemích Německa.

Reklama

Doporučované