Hlavní obsah

Slováci nosí roušky povinně i venku. Matovič straší českým scénářem

Foto: Profimedia.cz

Čtvrteční snímek z Bratislavy. I přes zpřísnění pravidel mohou restaurace servírovat jídlo lidem na zahrádkách.

Reklama

Pro Slovensko od čtvrtečního rána, kdy přibyl rekordní počet nakažených, platí nová pravidla. Jedno z nich se týká povinnosti nosit roušky nejen v interiérech, ale také venku. Premiér varoval, že země kráčí dva týdny za Českem.

Článek

Co den, to nový rekord v počtu nakažených, je realita nejen České republiky. Více než pětimilionové Slovensko ohlásilo ve čtvrtek 1929 nových případů nákazy. Slovenský premiér Igor Matovič na sociálních sítích oznámil, že země zároveň provedla nejvíce testů – 12 502. O takové rekordy nestojí ani naši sousedé a Slovensko se ve čtvrtek probudilo do nové reality. Jako odstrašující případ zvolil slovenský premiér situaci v Česku.

Matovič jako varování Slovákům sdílel fotografii z nemocnice v Uherském Hradišti, kde jsou podle něj zdravotníci kvůli pacientům s covidem-19 na pokraji fyzických a psychických sil. Slovenský premiér také uvedl, že vývoj ohledně nákazy na Slovensku kopíruje Česko se zpožděním 14 dnů.

Foto: https://www.facebook.com/igor.matovic.7

Část příspěvku Igora Matoviče.

Od 15. října tak na Slovensku platí povinnost nosit roušky nejen ve vnitřních prostorách budov a v MHD, ale také venku, konkrétně v zastavěných částech měst. Venku bez roušky se mohou lidé pohybovat při výkonu sportu a v přírodě v případě, že jsou v doprovodu členů vlastní domácnosti, nebo se ve vzdálenosti pěti metrů nenachází cizí osoba.

Pro děti do šesti let nejsou roušky povinné, nicméně důrazně doporučované. Výjimku tvoří lidé s mentálním či sluchovým postižením, fotografované osoby, nevěsta a ženich, nebo například tlumočníci ze znakové řeči. Pokračovat bez diváků mohou nejvyšší soutěže v pěti sportech, včetně fotbalové a hokejové ligy.

Slovenští středoškoláci už v pondělí přešli na distanční výuku. Mateřské a základní školy fungují dále, stejně jako první čtyři ročníky víceletých gymnázií. Od úterý se Slováci nemohou shromažďovat ve více než šesti lidech mimo členů jedné domácnosti.

Povinné nošení roušek venku bylo až do odvolání přijato na základě zhoršující se epidemické situace s ohledem na prognózy jejího vývoje. Úřad pro veřejné zdraví (ÚVZ) dle slovenských médií připomíná, že počet potvrzených případů covidu výrazně roste a přenašeči nemoci jsou také lidé bez příznaků. ÚVZ změny platné od čtvrtka oznámil ve středu večer. „Už si nemůžeme dovolit čekat, v jaké situaci a ve kterém regionu se virus rozšíří, a se zpožděním dvou týdnů, což je inkubační doba viru, zavádět opatření jen na lokální úrovni,“ řekl podle slovenského Denníku N hlavní hygienik Ján Mikas. „Touto dobou je už epidemie covid-19 téměř na celém území Slovenska a každý infikovaný člověk šíří onemocnění dále v rodině nebo na pracovišti či na často navštěvovaných místech.“

Před vstupem do obchodních domů bude probíhat povinné měření teploty, dovnitř může pouze osoba s teplotou nižší než 37 stupňů. Omezená je také kapacita obchodních domů a dalších podniků. Stejně jako si Česko pamatuje z první vlny, pro slovenské seniory jsou vyčleněné nákupní hodiny od 9 do 11 hodin.

Spolu s novými opatřeními slovenská média vydala také průzkumy veřejného mínění zabývající se ochotou nosit roušky. Ochotných zakrýt si ústa a nos je více než 60 procent lidí, tedy o 25 procent méně než v dubnu. Vyplývá to z průzkumu agentury Focus pro TV Markíza. Odmítavý postoj k rouškám zaujímá celých 35 procent dotázaných Slováků, z nichž jde převážně o muže. Postoj k vládnímu opatření se liší i podle volebních preferencí – v případě voličů hnutí OĽaNO a Sme rodina je téměř 74 procent lidí ochotných roušku nasadit, nejméně rouškám fandí voliči Kotlebovců, z nichž téměř 58 procent roušky nosit nechce.

Slovensko se v nouzovém stavu nachází od 1. října a měl by trvat 45 dnů. Možnosti, které tento stav nabízí, jako například omezení shromažďovacího práva, slovenská vláda již využila. I toto vyvolalo odpor opozice, která za „nenaplnění podmínek k vyhlášení nouzového stavu“ podala ústavní stížnost. Tu však slovenský ústavní soud ve středu zamítl.

Reklama

Doporučované