Hlavní obsah

Smrt v Teplicích: Rodina podala trestní oznámení kvůli ponižujícímu zásahu

Foto: Seznam Zprávy

Kvůli úmrtí Stanislava T. padlo trestní oznámení. Zásah měl být podle advokáta ponižující.

Reklama

aktualizováno •

Případ úmrtí Stanislava T. v Teplicích má další vývoj. Právní zástupce pozůstalé rodiny podal trestní oznámení kvůli nepřiměřenému zásahu a ponižujícímu nelidskému zacházení.

Článek

Nepřiměřený zásah, ponižující nelidské zacházení, žádost o důkladné prošetření, jestli nemělo zatýkání zemřelého Stanislava T. v Teplicích za pomocí donucovacích prostředků rasový motiv a návrh na novou soudní pitvu.

Tak lze shrnout obsah trestního oznámení, které jménem pozůstalých rodinných příslušníků podal advokát Maroš Matiaško proti neznámému pachateli v kauze teplického úmrtí. O tom, že kvůli zatýkání padlo trestní oznámení, jako první informoval zpravodajský server Romea.cz.

„Navrhujeme, aby policie, respektive Generální inspekce bezpečnostních sborů prošetřila takzvaný rasový motiv. To zacházení mohlo být jiné právě kvůli tomu, že se jednalo o Roma. A to je něco, co musí policie prošetřit a když tak velmi intenzivně vyloučit. Netvrdíme, že to tak bylo, tvrdíme, že je to nutné velmi důkladně prošetřit,“ popsal pro Seznam Zprávy advokát Maroš Matiaško.

Advokáta rodině podle Romea.cz zajistily neziskové organizace ve spolupráci s Evropským centrem pro práva Romů.

Policisté naopak minulý týden na tiskové konferenci uvedli, že zásah nešlo provést jinak, protože byl muž pod vlivem drog nebezpečný a se sníženým prahem bolesti. „Policisté opakovaně upustili od sevření, ale jmenovaný reagoval zvýšením agresivity a napadl policistu. Policista, který jistil jmenovaného nohou v oblasti beder a s pomocí rukou na lopatkách, se pokusil několikrát tento chvat ukončit, ale jmenovaný reagoval silným odporem a hrozilo zranění zadrženého i policisty,“ uvedl náměstek krajského policejního ředitele Zbyněk Dvořák.

Podle advokáta je trestní oznámení podáno na neznámého pachatele, ale směřuje proti zejména dvěma příslušníkům, kteří při zatýkání muže zaklekli.

Během středy se také případem zabývala Rada vlády pro romské záležitosti. Ta se podle jedné z členek a sociální pracovnici Ivety Theuserová usnesla na třech stanoviscích.

Zaprvé na tom, že vyjadřují hlubokou lítost nad úmrtím Stanislava T. „Byl to člověk. Bez ohledu na rasu a etnicitu, bez ohledu na to, jestli to byl uživatel drog, umřel člověk,“ vysvětluje Iveta Theuserová.

Rada se také shodla na výzvě, aby všechny kompetentní orgány udělaly maximum pro prošetření.

Zároveň rada žádá o průběžné a transparentní informování veřejnosti, a to všemi orgány a jmenovitě i ministrem vnitra Janem Hamáčkem.

Rada také měla vznést podle Ivety Theuserové dotaz, jestli by mohla u podobných případů dohlížet nad vyšetřováním.

Reklama

Doporučované