Hlavní obsah

Tahle reklama se nepovedla. Cristiano Ronaldo čelí žalobě o miliardu dolarů

Foto: Shutterstock.com

Portugalský fotbalista Cristiano Ronaldo.

Reklama

Fotbalista Cristiano Ronaldo čelí v USA hromadné žalobě.

Článek

Žaloba, která na patrně nejslavnějšího fotbalistu planety míří, se týká jeho propagace největší kryptoměnové burzy na světě Binance. Žalobci požadují náhradu škody ve výši „přesahující“ miliardu dolarů. Informovala o tom BBC.

Společnost Binance ve spolupráci s Ronaldem vydala svou první kolekci nezaměnitelných digitálních tokenů (NFT) „CR7“, které podle fotbalisty měly odměnit fanoušky „za všechny roky podpory“.

NFT jsou virtuální aktiva, která lze kupovat a prodávat, ale která nemají vlastní reálnou podobu – jinými slovy existují pouze digitálně. Obecně se používají k označení vlastnictví něčeho, například obrázku nebo videa na internetu.

Globálně používané spojení „CR7“ pak označuje Ronaldovy iniciály a jeho číslo dresu. Platí jako značka na řadě produktů, od obuvi po parfémy, které z hvězdného fotbalisty pomohly udělat jednoho z nejbohatších sportovců na světě.

Ve videu na sociálních sítích, v němž Ronaldo partnerství oznamoval, řekl případným investorům: „Změníme hru NFT a posuneme fotbal na další úroveň.“ Nejlevnější NFT z této kolekce stál v listopadu 2022, kdy byl uveden do prodeje, 77 dolarů – o rok později však jeho cena činila zhruba 1 dolar, píše BBC.

Co je to NFT?

Non-Fungible Token (NFT) je digitální doklad o vlastnictví nějaké digitální položky. Nejčastěji se jedná o obrázek nebo jiné digitální dílo. Certifikát umožňuje jasné a rychlé určení majitele v rámci daného systému ověření.

Vlastnictví NFT je zaznamenáno v decentralizované databázi blockchain. Držitel NFT tedy může kdykoli dokázat, že skutečně daný soubor koupil. Certifikát lze také dále převést a tento převod opět zaznamenat do blockchainu. To umožňuje NFT prodávat a obchodovat.

Koupě a vlastnictví NFT je často vydáváno za investici. Jedná se o vysoce spekulativní aktivum, cena může prudce vzrůst, ale také se propadnout až na nulu. Odborníci radí, aby lidé neinvestovali do aktiv, jejichž mechanismu plně nerozumí.

Koncem roku 2022 prvotní nadšení z NFT značně ochladlo společně s tím, jak poklesla obecná důvěra v kryptoměny.

Žalobci tvrdí, že Ronaldova propagace vedla k „500% nárůstu vyhledávání“ společnosti Binance, která je registrovaná na Kajmanských ostrovech. Tvrdí také, že to dovedlo lidi k tomu, aby tuto firmu využívali k investicím do tzv. neregistrovaných cenných papírů – například do kryptoměny BNB společnosti Binance.

Podle americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) lze tato aktiva považovat za cenné papíry – a proto se celebrity, které je podporují, musí řídit americkými zákony. Předseda SEC Gary Gensler již dříve uvedl, že celebrity musí „veřejnosti sdělit, od koho a kolik dostáváte zaplaceno za propagaci investic do cenných papírů“.

„Když celebrity podporují investiční příležitosti, včetně cenných papírů s kryptoaktivy, investoři by měli pečlivě zkoumat, zda jsou pro ně tyto investice vhodné, a měli by vědět, proč celebrity tyto investice podporují,“ řekl. Žalobci tvrdí, že Ronaldo měl zveřejnit, kolik mu bylo zaplaceno, ale neučinil tak.

Nedávná studie serveru dappGambl zabývajícího se segmentem kryptoměn a NFT totiž ukázala, že drtivá většina „eneftéček“ je prakticky bezcenná a v podstatě neprodejná za jakoukoliv částku. Seznam Zprávy o tom informovaly zde.

Reklama

Doporučované