Hlavní obsah

Češi vydrželi proti Anglii poločas, prodal se hlavně Vitík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Martin Vitík skluzem zastavuje Noniho Maduekeho, útočníka Chelsea a Anglie do 21 let. V první půli Češi dokázali s Angličany držet krok.

Reklama

Úvodní zápas finálového turnaje Euro do 21 let česká fotbalová reprezentace prohrála 0:2, ale hrála lépe, než se předpokládalo.

Článek

Český výběr dokázal s jedním z favoritů Euro do 21 let hrát mimořádně vyrovnanou partii, ale jen prvních 45 minut. Anglie, jejíž reprezentaci tvoří hráči pravidelně nastupující v Premier League, v druhé půli přehrála Suchopárkův tým a dvěma góly z úvodu poločasu a pak v nastavení si zajistila tři body do tabulky.

V souběžně hraném zápase Německo–Izrael se zrodila remíza 1:1, což pro Čechy znamená jediné. Pokud nechtějí na turnaji končit už v základní skupině, musí v neděli proti Němcům bodovat, spíše však vyhrát.

Podrobné zpravodajství ze zápasu Anglie–Česko 2:0 zde.

Už před turnajem mnoho expertů upozorňovalo, že Češi se dostali do mimořádně těžké skupiny - nejen s Anglií a Německem, ale také Izraelem, který má na Euru silnou generaci. Průběh zápasu s Anglií však v prvních pětačtyřiceti minutách ukázal, že za určitých okolností může český výběr uspět. V úvodním zápase ale nedokázal proměnit čtyři, možná pět vyložených šancí, hlavně proto odešel poražen. „Kdyby to o přestávce bylo 3:3, nikdo se nemohl divit,“ glosoval zápas kouč Jan Suchopárek.

Fotbalové hvězdy 21

Seznam Zprávy k mistrovství Evropy hráčů do 21 let připravily sérii textů o hvězdách českého a československého fotbalu. Jak hrály a čím vynikaly, když jim bylo 21 let?

  1. Tomáš Rosický – proč malý Mozart není mistrem Evropy do 21 let
  2. Tomáš Řepka – jak Češi přišli o olympiádu 1996 v Atlantě
  3. Josef Bican – budoucí legenda – ve 20 letech na MS 1934
  4. Zdeněk Nehoda – ve 20 letech juniorským mistrem Evropy
  5. Jozef Adamec – nejmladší „Chilan“ na MS 1962
  6. Petr Čech – šampion Evropy z roku 2002
  7. Tomáš Skuhravý – v 18 letech vyřadil Real Madrid

Výborný výkon ukázal kapitán českého týmu Martin Vitík. Sparťanský obránce už před turnajem říkal pro média, že Euro U21 je velkou motivací pro hráče jeho generace ukázat se velkým klubům. „Každému z nás může turnaj změnit život. Motivací každého je udělat týmový úspěch. Z toho pak vzejdou i jednotlivci,“ předpovídal dvacetiletý stoper.

Posuzováno výkonem proti Anglii, byl to právě Vitík, kdo se „prodal“ expertům nejvíc.

V neděli nastoupí Česko proti Německu, které v zápase s Izraelem neproměnilo dvě penalty, a ačkoliv hrálo poločas proti deseti (rozhodčí vyloučil Izraeli Edena Kartseva), nedokázalo vyhrát.

Nepříjemností je v této souvislosti druhý gól, který Češi od Anglie inkasovali po chybě Karabce v 94. minutě, protože na konci základní skupiny může rozhodovat i skóre.

„Rozhodla brzká branka v druhé půli, soupeř nám pak málokdy půjčoval míč,“ řekl v televizním rozhovoru po zápase trenér Jan Suchopárek.

Reklama

Doporučované