Hlavní obsah

Notičky: Sestupující Karvinou umí kouzla řádů šmahem vrátit zpět do ligy

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Klub, který Šádkovi patří, funguje na dluh. Možná proto si teď na fotbale pohrává s růžencem…

Reklama

Luděk Mádl v newsletteru Notičky provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Přečtěte si nejnovější vydání.

Článek

Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Fotbalová sezona vrcholí, rozhoduje se o sestupech a postupech mezi soutěžemi. A tak nějak podvědomě cítíme, že vedle gólů a bodů v tom mohou sehrát svou roli i regule řádů a výsledky licenčního řízení.

Jako jistota se nyní jeví, že z I. ligy (FL) sestupuje Karviná a ze II. ligy (FNL) postupuje mezi elitu její vítěz, tedy Zbrojovka Brno. Jak si ukážeme, může se hypoteticky stát, že Karviná nakonec nesestoupí. Ale pojďme na to pěkně postupně.

Už před časem jsem v Notičkách rozebral, jak se hraje baráž (14. FL-3. FNL, 15. FL-2. FNL), a nastínil jsem také, že se baráž částečně nebo vůbec hrát nemusí. A to když se na 2. či 3. příčce II. ligy (FNL) ocitne tým, který dopředu nahlásí, že baráž ani pak I. ligu (FL) nechce hrát. Případně půjde o Spartu B, která postoupit nemůže. Tohle všechno najdete podrobně zde.

Soutěže ještě dohrané nejsou, ale kdyby hypoteticky na baráž mělo dojít před pátečním rozehráním 28. druholigového kola, sešly by se v ní dvojice Teplice–Vlašim a Bohemians–Líšeň. Při čtvrteční premiéře tohoto newsletteru platilo, že nahoře i dole zbývala všem zainteresovaným ještě 3 nesehraná kola. Finální pořadí určí až všechny zbývající výsledky. A z toho plyne, že barážové dvojice mohou být nakonec sestaveny takto, nebo i úplně jinak.

Čistě pro potřeby tohoto textu, který si klade za cíl vysvětlit různé možnosti, jež mohou nastat, a zejména pak pro větší srozumitelnost a názornost jsem si ovšem dovolil místo šifer (14. FL, 15. FL, 2. FNL a 3. FN) dosadit do příkladů právě tuto čtveřici klubů, tedy Teplice, Bohemians, Líšeň a Vlašim. Pokud tím snad jejich fanouškům způsobím trauma, předem se omlouvám.

Zatím to vypadá, že Líšeň i Vlašim by se přinejmenším baráže rády zúčastnily. Od minula ale zůstávám dlužen odpovědi na otázky, co by se dělo, kdyby po baráži vstoupily do hry negativní výsledky licenčního řízení. Tak to pojďme napravit.

Dejme tomu, že Líšeň či Vlašim uspějí v baráži, ale jeden z těchto celků pak neobdrží licenci pro start v nejvyšší soutěži.

V takovém případě podle reglementu získá právo startu v I. lize (FL) jeden z poražených v baráži. A to tým, který bude nejvýše umístěný v tomto pořadí: 14. místo I. FL, 2. místo FNL, 3. místo FNL, 15. místo FL.

Hypotetický příklad: 14. Teplice hrají se 3. Vlašimí a 15. Bohemians se 2. Líšní. V baráži na hřišti uspějí Vlašim a Líšeň, ale Líšeň pak nedostane licenci. V tom případě se zachraňuje 14. tým z FL, což by byly v tomto případě Teplice.

Nastat ale mohou i mnohé další konstelace a komplikace. Dejme tomu, že se odehrála baráž, v níž uspěly druholigové týmy, například Vlašim a Líšeň. A oba dostaly prvoligovou licenci. Jenže zároveň této licence pozbude jiný, dosud prvoligový tým. Čistě pro příklad Dynamo České Budějovice.

V tom případě by se přistoupilo k takzvanému doplňování soutěže, tak jak ho předepisuje Soutěžní řád FAČR.

A z něj se v § 21 dozvídáme tohle: „V případě nutnosti doplnění soutěže získává právo účasti v případě I. ligy družstvo, které se umístilo na prvním, případně druhém místě II. ligy za postupujícími družstvy; v případě, že tato družstva nemohou postoupit nebo nemají zájem postoupit, družstvo, které se v I. lize umístilo na vyšším sestupovém místě, nesestupuje.“

Soutěžní řád také stanoví, že postoupit mohou pouze družstva, která se umístí nejhůře na čtvrtém místě.

Takže když se vrátíme k našemu příkladu: Ze druhé ligy postoupily Zbrojovka, Líšeň a Vlašim, ale je třeba I. ligu doplnit týmem, který se ve II. lize (FNL) umístil za nepostupujícími. A je nejhůře 4. ve FNL. Pokud to bude třeba Opava, a pokud dostane licenci, může poskočit do ligy místo Dynama.

Ale pozor! Když v našem příkladu skončí 4. ve FNL Sparta B, která nemůže postoupit, vrací se do I. ligy tým, který v ní skončil 14. a neuspěl v baráži. V našem příkladu Teplice.

Anebo jiný příklad: Líšeň ani Vlašim neuspějí v licenčním řízení. Tím pádem je celkem jedno, jak na hřišti skončila baráž. A v nejvyšší soutěži zůstávají Teplice a Bohemians. A teď do toho navíc někdo dosud prvoligový, třeba Dynamo z našeho příkladu, nedostane zmíněnou licenci.

Co s tím, když nastane situace, že ve FNL 1. Zbrojovka postoupila, 2. a 3. Líšeň a Vlašim jsou bez licence a 4. Sparta B nemůže postoupit?

V tomto případě podle mě nesestoupí z ligy Karviná. Protože, jak se píše v soutěžním řádu, poslední družstvo soutěže nesestupuje, není-li počet družstev doplněn postupem podle § 21, který jsme si právě vyložili.

Doufám, že jsem to moc nepomotal. A opravdu rád bych věřil, že k takovýmto divokým eskapádám v reálném světě nedojde. Tak uvidíme…

Kouzelník týdne: Adolf Šádek

Bezskrupulózně vystrčený prostředníček, takzvaný „fakáč“, který Adolf Šádek, boss plzeňského klubu, ukázal v neděli rozdivočelým, mnohdy ve své zlobě také nevybíravým příznivcům Slavie, vrhajícím lahve s vodou, zůstane dost možná symbolickým zobrazením celé vrcholící sezony Fortuna ligy.

Nejen v tom ohledu, že Viktoria Plzeň díky remíze v Edenu patrně dosáhne na mistrovský titul. Ale i precizním zobrazením charakteru a společenské úrovně, kterou se takto světu odprezentoval šéf potenciálních šampionů. A to na pohotovém snímku, který na stadionu zachytil Pavel Mazáč ze Sportu a pro Notičky ho překreslil náš výtvarník David.

Adolf Šádek se těší pověsti nejprohnanějšího šíbra současnosti a směle v tomto duchu navazuje na horníkovsko-peltovské tradice českého fotbalu. Někdejší šéfík sokolovské diskotéky se prostřednictvím fotbalu propracoval do světa, v němž létají vzduchem stovky milionů korun, nicméně ani zde Adolf Šádek své buranství neodkládá.

Do dějin vstoupila jedna z oslav minulých titulů Viktorie, kdy do svého projevu před veřejností na hlavním plzeňském náměstí zařadil vulgární zmínku o soupeřích, když hulákal do mikrofonu: „A kde jsou ty m*dky pražský?“

Sprosťárny a výhrůžky řve s oblibou i na rozhodčí, když se na plzeňském stadionu pohybuje v průběhu utkání v jejich blízkosti.

Usedá-li na stadionech soupeřů na tribunu, obvykle se po jeho boku objevuje z jedné strany bodyguard a z druhé pak Šádkův přítel, z fotbalové korupce už podruhé obviněný Martin Svoboda, řečený Chřestýš.

Navzdory tomu, že policie v minulosti vyšetřovala i Šádkovu komunikaci s Romanem Berbrem, v níž si Šádek objednával konkrétního rozhodčího na zápasy Viktorie, jeho funkcionářskou kariéru to nijak nebrzdí. Naopak. Kluby si Šádka zvolily místopředsedou Ligové fotbalové asociace i členem výkonného výboru Fotbalové asociace ČR.

Jeho suverenitu přesto jeden faktor brzdí. Skupinu evropského poháru hrála Viktoria Plzeň naposledy na podzim 2018. Od té doby jí citelně schází zásadnější příjem od UEFA. A není tajemstvím, že klub, který Šádkovi patří, funguje na dluh, na úvěr. Spásu má přinést vstup zahraničního investora. Jenže ten nepřišel ani v září, ani v lednu – a ani v květnu se zatím na obzoru nerýsuje. Možná proto si teď Adolf Šádek na fotbale pohrává s růžencem…

Zásahy týdne

Zápas o titul. Týden jsme otevřeli glosářem, který detailně rozebral právě utkání Slavia–Plzeň.

Nosiči také o Vrbovi. Nejen zmíněný ligový šlágr, ale i výchozí pozici účastníků nakonec nesehraného finále Mol Cupu rozpitval podcast Nosiči vody. Věnoval se spekulacím o dalším osudu Pavla Vrby, stejně jako hledání úspěšného trenérského receptu Carla Ancelottiho.

Sexuální skandál. Kauze sexuálního zneužívání v prostředí českého stolního tenisu se věnuje kolega Jan Novák.

Výročí katastrofy. Po příčinách pádu letadla s neporazitelným týmem AC Torino zapátral Stanislav Hrabě. A připomněl, že na palubě seděl i někdejší čs. reprezentant.

Budoucí superhvězdy? V novém seriálu Seznam Zpráv představujeme největší talenty populárních sportů.

Tweet týdne

V úterý jsme si připomněli nedožité 80. narozeniny Věry Čáslavské. Na OH 1968 do Mexika odjížděla jako reprezentantka okupované země. Získala tam 4 zlaté a 2 stříbrné medaile. O jednu zlatou se dělila se sovětskou reprezentantkou. Když hráli sovětskou hymnu, zvolila Čáslavská pohledem do země tichý protest, který vstoupil do dějin sportu i její vlasti.

Co trefili jinde

Fotbal a rap. Tomáš Kučera patří mezi ligové osobnosti, které se dokážou projevit nejen kopáním do balonu. Ve svém žánru patří mezi oceňované hudebníky – a vůbec je s ním zajímavá řeč. Zdaleka nejen o jeho osobní válce s Romanem Berbrem. (Bez frází)

Z Bayernu do Slavie. Pozoruhodný životní osud polozapomenutého Kálmána Konráda zmapoval Luboš Brabec. (První poločas)

Na fotbale v Pise. Zajímavá reportáž z utkání Serie B od Jana Vochozky. (Twitter)

Horejš pod lupou. A další pozoruhodné vlákno. Tentokrát od špičkového datového analytika Jakuba Dobiáše. (Twitter)

Kdo je opravdu Emery. V Arsenalu vyhořel, v Seville i teď ve Villarrealu září. Sloupek o tom, že kouče Unaie Emeryho nelze nahlížet jen přes specifické období v Arsenalu. (BBC)

V hlavách ještě máme superzážitek z pohárové bitvy Realu Madrid s Manchesterem City, hraje se Stanley Cup, blíží se hokejové MS, domácí fotbalová sezona vrcholí. Užijme si to všechno, když můžeme. A hodně lásky, když máme ten máj!

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované