Hlavní obsah

Němci v nouzi vsadili na budoucnost. Jmenuje se Nagelsmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Profimedia.cz

Julian Nagelsmann, nový trenér německé reprezentace.

Reklama

I pozice kouče německé reprezentace je vratká. Přestože tým nehraje soutěžní zápasy a soustředí se na přípravu na Euro, které Německo hostí v příštím roce, nezdary se neodpouštějí.

Článek

Po porážce s Japonskem byl vyhozen trenér německé reprezentace Hans-Dieter Flick a po poněkud hektickém hledání nástupce dostal důvěru „muž budoucnosti“ Julian Nagelsmann.

V březnu ho vyhodili z lavičky Bayernu Mnichov, když tým pod jeho vedením prožíval nejhorší období za posledních 11 let. Nikterak nepomohly zásluhy a předchozí ligový primát ze sezony 2021/2022. Bavorský gigant nakonec titul obhájil (jedenáctý v řadě), ale jen díky kolapsu Borussie Dortmund v závěrečném kole. Mužstvo už vedl jeho nástupce Thomas Tuchel.

Přestože se tvrdí, že Bayern dovede k titulu i vrátný z Allianz Areny, minulý týden převzal německý národní tým Julian Nagelsmann, který v Bayernu neuspěl.

Takové veletoče umí nabídnout jinak vždy seriózní a uvážlivý německý fotbal.

Nespokojenost narůstala

Když v srpnu 2021 podepisoval úspěšný trenér Bayernu Mnichov Hans-Dieter Flick s německým fotbalovým svazem smlouvu na tři roky až do konce mistrovství Evropy 2024, netušil, že z vratké židle spadne už po dvou letech a stane se krajně neoblíbeným.

Přebíral mužstvo po kultovním Joachimu Löwovi, jemuž dělal v letech 2006–2014 asistenta a společně jásali nad titulem mistrů světa v roce 2014 v Brazílii. Jenomže výsledky nebyly zářivé, v roce 2023 pak doslova tragické. Po březnové výhře nad Peru následovala prohra doma s Belgií, remíza s Ukrajinou, porážka v Polsku a domácí nezdar s Kolumbií.

Další blamáž ve Wolfsburgu 1:4 s Japonskem už Flick neustál. „Už před zápasem byl pod silnou palbou,“ vrací se k utkání uznávaný německý novinář Manfred Münchrath. „Z mého osobního pohledu to bylo trochu nefér, neboť oznámil, že chtěl otestovat hráče a taktiku. Flick jasně řekl, že nyní začne další krok přípravy na Euro, a experimenty samozřejmě mohou selhat,“ upozorňuje.

Julian Nagelsmann

  • Narozen 23. 7. 1987, Landsberg am Lech
  • Hráčská kariéra: FC Issing (1990–1999), FC Augsburg (1999–2002), TSV 1860 Mnichov (2002–2007), FC Augsburg (2007–2008)
  • Trenérská kariéra: FC Augsburg – trenér mládeže (2008), TSV 1860 Mnichov – trenér dorostu (2008–2010), TSG 1899 Hoffenheim – trenér dorostu (2010–2012), TSG 1899 Hoffenheim – asistent trenéra (2012–2013), TSG 1899 Hoffenheim – trenér juniorky (2013–2016), TSG 1899 Hoffenheim (2016–2019), RB Lipsko (2019–2021), Bayern Mnichov (2021–2023), trenér německé reprezentace (2023)
  • Úspěchy: mistr Německa 2021/2022 a 2022/2023, vítěz Německého poháru 2021

To sice Flicka šlechtilo, ale neomlouvalo. „V Německu jsou očekávání vždy vysoká a špatné výsledky vedly k mediální hysterii,“ rozebírá vedoucí fotbalového oddělení prestižního časopisu Kicker. „Nebylo akceptováno, že testy dopadly špatně, ačkoli do Eura zbývá ještě dost času, bralo se to jako pokračování neúspěchu,“ připomíná Münchrath. „Tým evidentně hrál pod svým potenciálem,“ uznává.

Nespokojenost přetekla. „V kombinaci s katastrofou z mistrovství světa v Kataru, kde tým nepřešel přes základní skupinu, postoupily právě Japonsko a Španělsko, a na kterou se stále myslelo, odpovědní lidé nakonec ztratili víru, že Flick zvládne obrat,“ poodhaluje německý publicista.

Flick byl vyhozen.

Osudné Japonsko

Už šest dní po jeho odvolání (11. září) se provalilo, že Nagelsmann je horkým kandidátem na jeho místo. Především bývalí hráči Bayernu Mnichov tlačili sice na uvolněné křeslo nizozemského kouče Louise van Gaala, ale cizinec – navíc pocházející ze země, která historicky stála často na druhé straně i válečného střetu – by vlastenecké cítění neprolomil.

Jelikož se blížilo prestižní utkání proti odvěkému rivalovi z Francie, byl pro tento účel dočasně pověřen vedením týmu legendární útočník Rudi Völler, mistr světa z roku 1990, jenž od ledna zastává funkci ředitele reprezentačního týmu. A zadařilo se. Německo zdolalo soka po šesti zápasech a devíti letech 2:1. Ač by si to mnozí přáli, vědělo se však, že Völler pokračovat nebude – přesunul se zpět na funkcionářskou pozici.

Anketa

Jak dopadne Německo na domácím Euru 2024?
Bude hrát finále
37,1 %
Bude hrát semifinále
25 %
Bude hrát čtvrtfinále
31,5 %
Vypadne v základní skupině
6,4 %
Celkem hlasovalo 124 čtenářů.

Mezitím se dolaďovala smlouva s Nagelsmannem a jeho agenty (zastupuje ho společnost Sports360 GmbH), stanovily se finanční podmínky, stavěl se realizační tým, musel se rovněž ukončit kontrakt s Bayernem Mnichov, který zněl původně do roku 2026.

Ve čtvrtek 21. září odpoledne oznámil novinář Fabrizio Romano na svém twitterovém účtu, že je vše dohodnuto, a Nagelsmann následující den podepsal smlouvu do konce mistrovství Evropy, které hostí v příštím roce Německo.

Přitom od jiného řešení scházely doslova hodiny. Za přirozeného Flickova nástupce byl totiž považován Stefan Kuntz, útočník zlatého týmu z Eura 1996 v Anglii, kde Německo porazilo ve finále český tým 2:1. „Zná strukturu a lidi ve federaci, byl úspěšným trenérem týmu do 21 let a fanoušci ho mají rádi,“ překládá Münchrath pádné argumenty. Jenže ten byl smluvně vázán u turecké reprezentace, přestože už na její lavičce neseděl…

Odnesl stejně jako jeho krajan Flick výpad japonských samurajů na evropský kontinent. O tři dny později, kdy skolili Německo, porazili v belgickém Genku také Turecko 4:2.

Vedení tureckého fotbalového svazu zpočátku popíralo, že by měl být Kuntz odvolán, v roce 2021 podepsal smlouvu na tři roky, ale nijak zářivé výsledky (mj. remíza s Lucemburskem, a dokonce porážka s Faerskými ostrovy) mu pozici neupevňovaly. Nakonec byl ve středu 20. září propuštěn. Jeho kontrakt se však stále ještě vypořádává. „Kuntz bude logickou volbou v případě, že Nagelsmann po Euru nebude pokračovat,“ soudí německý novinář.

Trenér budoucnosti

Důvěru pro nejbližší období – a hlavně pro mistrovství Evropy v příštím roce, na němž chtějí hrdí Němci za každou cenu uspět – dostal Nagelsmann. „V tuto chvíli je asi nejlepší volbou,“ přitakává Münchrath. „Bylo potřeba rychlé rozhodnutí, byl volný a vzhledem k jeho věku je považován za jednoho z největších trenérských talentů v Německu,“ předkládá jeho přednosti.

Ty vidí i další odborníci.„Nagelsmanna osobně neznám, ale vím, jaké se do něj v Německu vkládají naděje,“ prohlašuje Zdeněk Sivek, uznávaný český trenér a metodik, jenž z pověření FIFA vede odborné stáže po celém světě. A jezdí na odborné semináře, které se konají každoročně v německém Dortmundu. Stejně i letos. „Právě na něm jsme si s německými kolegy o nastupující nové vlně jejich trenérů povídali,“ poodhaluje.

Očekává se od ní hodně. „Německé vzdělávání je úspěšné v tom, že nepřipravuje nové trenéry na fotbal dneška, ale jak bude vypadat za deset až 15 let,“ prozrazuje Sivek. „A Nagelsmann patří k této generaci, stejně jako Tuchel nebo ostatně odvolaný Flick,“ poukazuje na další kouče.

Nagelsmannův nezdar na lavičce Bayernu Mnichov nevnímá český metodik nijak tragicky. „Vyhazov k trenérskému řemeslu patří, otřepe se z něj a prokáže, že je oprávněně tím vyvoleným,“ věří v jeho erudici. „O něj strach nemám,“ věští mu velkou budoucnost.

Která má překlenout i mistrovství Evropy v příštím roce.

Reklama

Související témata:
Julian Nagelsmann

Doporučované