Hlavní obsah

Velké riziko na Letné. Stadion Sparty z půlky obsadí slávisté

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Slávisté pochodují Prahou ke stadionu Sparty. Večer se hraje finále poháru.

Reklama

aktualizováno •

Utkání finále MOL Cupu provázejí nadstandardní bezpečnostní opatření. Policejní psi by ale tentokrát po hřišti běhat neměli.

Článek

Ve středu v sedm hodin večer vypukne finále fotbalového MOL Cupu, na pražské Letné se v něm po více než dvaceti letech utkají obě pražská „S“. Poprvé v historii samostatné české ligy se tento souboj odehraje na domácím hřišti jednoho z finalistů, ale za mimořádných opatření.

Polovinu stadionu obsadí sparťané, polovinu slávisté. Mezi nimi povinně prázdné sektory. Třaskavé derby budou provázet rozsáhlé policejní manévry.

„Opatření budou nadstandardní, povolali jsme stovky policistů, a to jak z antikonfliktního týmu, dopravní služby nebo pořádkové služby, tak i kolegy z kriminální služby. Přijedou nás posílit kolegové ze speciálních pořádkových jednotek z Ústeckého a Plzeňského kraje,“ popisuje pro Seznam Zprávy policejní mluvčí Jan Daněk.

Policejní těžkooděnci v minulosti zasahovali i na hřišti, třeba během pohárového finále mezi Slavií a Baníkem. Loňské finále mezi Spartou a Slováckem v Uherském Hradišti zase přerušili policejní psovodi, kteří chtěli fanoušky hlídat přímo z hrací plochy. Na to si ale stěžovali samotní hráči i osazenstvo laviček obou týmů.

„Letos v uvažovaných opatřeních nasazení psovodů není zahrnuto,“ slibuje mluvčí FAČR Petr Halaburda.

Naposledy se Sparta a Slavia utkaly ve finále v roce 2002 na Strahově, tedy v období, kdy Slavia čekala na návrat do domovského Edenu. Fotbalová asociace, která letošní finále pořádá, nechala kvůli obavám z chování fanoušků úplně volné čtyři sektory s nejlepším výhledem na hrací plochu. Kapacita stadionu se tím snížila asi o tisíc míst, v podobných utkáních ale nejde o nijak neobvyklé opatření.

Foto: Fotbalová asociace České republiky

Čtyři sektory s nejlepším výhledem na hřiště mají zůstat prázdné, rozhodli pořadatelé.

Pořadatelé chtějí zamezit kontaktu mezi fanoušky obou táborů už před příchodem na samotný stadion. Sparťané dostanou k dispozici polovinu blíže k tramvajové trati na ulici Milady Horákové, zatímco slávisté budou na stadion vstupovat z ulic Nad Královskou oborou a Jana Zajíce ve směru od Stromovky.

Řidiči ať raději volí jinou trasu, radí policie

Policisté budou dohlížet i na pochod slávistů, který by měl vyrazit po šestnácté hodině z náměstí Republiky přes Štefánikův most a Letenským tunelem na Letnou. Ke stadionu Sparty by měl průvod dorazit v době odpolední dopravní špičky kolem páté hodiny. Řidiči by se na to měli připravit, upozorňuje policie.

Bezpečnost na samotném stadionu zajišťuje především najatá pořadatelská agentura, která může požádat policii o pomoc. Minulý týden policie řešila chování pracovníků pořadatelské agentury v Českých Budějovicích, kteří vlekli po zemi a několikrát udeřili jednoho z fanoušků Jablonce. FAČR na dotaz redakce neprozradila, která agentura bude na středeční utkání dohlížet.

„Jde o zkušenou agenturu, která dobře zná stadion. Nebylo nutné hledat náhradní variantu,“ naznačil mluvčí Halaburda.

Sparta je přitom ve zvláštní roli. Hraje na domácím stadionu, ale není pořadatelem utkání. Tím je fotbalová asociace. Finále se hraje na Spartě proto, že má v posledních pěti letech horší pohárový koeficient než Slavia. Lístků ale dostaly oba kluby stejně.

„S ohledem na to, že se hraje na našem stadionu, máme, řekněme, takovou konzultantskou roli, protože známe infrastrukturu stadionu lépe než Slavia nebo FAČR jako organizátor. Snažíme se nabízet náš pohled, doporučovat řešení, ale to je vlastně strop naší úlohy,“ říká mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

Sparta i Slavia dostaly svůj díl vstupenek, které distribuovaly mezi vlastní fanoušky. Díky tomu je mohou i přímo oslovit a doporučit jim třeba správnou cestu ke stadionu.

Foto: Fotbalová asociace České republiky

Slávisté mají ke stadionu přicházet od Korunovační ulice, sparťané z ulice Milady Horákové.

„Směrem k fanouškům, kteří si zakoupili vstupenku do našich sektorů, půjde direct mailing. Zároveň to bude i forma veřejné komunikace, která bude obnášet kromě standardních zápasových informací i doporučenou cestu na stadion. Snažíme se to sdělení doručit každému člověku, který zítra bude na stadionu,“ říká Kasík.

Slávistický pochod si organizují fanoušci sami, podle mluvčího Slavie ale klub dělá maximum pro to, aby nejen pochod, ale i celý zápas vypadaly jako oslava fotbalu s nezapomenutelnou atmosférou.

„Speciálně jako servis pro fanoušky rozšiřujeme na toto utkání působnost našeho SLO (Supporter Liaison Officer), osoby starající se o fanoušky. Budeme mít na stadionu další pomocníky, celkově bude mít Slavia na Letné pět SLO, což je český unikát,“ říká slávistický mluvčí Michal Býček.

Spolupráce mezi fanoušky, kluby a FAČR se podle něj v posledních letech zlepšuje.

„Vidíme oproti minulým rokům posun v komunikaci FAČR, měli jsme schůzku se zástupcem FAČR a aktivními fanoušky, což se v minulosti nedělo. I to nasvědčuje, že se spolupráce promítne i do organizace před zápasem a na stadionu,“ dodává mluvčí.

Reklama

Doporučované