Hlavní obsah

Boston skončil. Česká soupiska pro šampionát může zažít zemětřesení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Prohra Bostonu může teď pořádně zamíchat se soupiskou českého národního týmu pro MS v Rize a Tampere.

Reklama

David Pastrňák, David Krejčí i další čeští hráči v Boston Bruins mají po sezoně v zámoří. Co to znamená pro složení českého národního týmu na květnovém šampionátu?

Článek

Už už to vypadalo, že český hokejový tým, který bude na MS 2023 obhajovat bronzové medaile, se bude muset obejít bez velkých hvězd. Po nečekaném vyřazení Bostonu v prvním kole Stanley Cupu je najednou všechno jinak.

Trenéři ještě před pár dny naznačovali, že poslední změny před šampionátem, kde začínáme 12. května proti Slovensku, už nebudou zásadní. Počítali, že do soupisky, kam zařadili šestici hráčů z NHL a AHL, přibude ještě pár jmen po finále extraligy mezi Třincem a Hradcem, což se dnes stalo: k národnímu týmu se připojí třinečtí Voženílek a Jeřábek.

Teď ale budou mít trenéři pěkně zamotanou hlavu kvůli vývoji za mořem.

„Praxe je taková, že trenéři národních manšaftů neobvolávají hráče, kteří ještě hrají play-off, i kdyby situace jejich týmů nebyla dobrá,“ zdůraznil pro Seznam Zprávy ještě před vyřazením Bostonu bývalý vynikající český hokejista v NHL Radim Vrbata.

To potvrdil i manažer českého týmu Martin Havlát. „Další české hráče v NHL začnu obvolávat případně až ve chvíli, když jejich tým vypadne z play-off. Sledujeme ale také zápasy AHL, i tam jsou ve hře některé případné posily pro národní tým.“

Tak teď asi bude trenér Kari Jalonen s Martinem Havlátem pořádně žhavit telefony.

Do včerejška měli Češi vybrané ze Severní Ameriky následující posily: útočníka Dominika Kubalíka z Detroitu (zařadí se příští týden v Brně před Českými hokejovými hrami), brankáře Karla Vejmelku z Arizony, Ronalda Knota z Tucsonu, farmy Arizony v AHL, obránce Davida Jiříčka z Columbusu a Martina Kauta ze San Jose.

Největšími „hvězdami“ z NHL tak byli suverénně Vejmelka a Kubalík. První byl oporou na úspěšném loňském MS a letos odchytal v Arizoně 50 utkání s průměrnou úspěšností skoro 90 %. Druhý jmenovaný po třech sezonách v Chicagu Blackhawks loni podepsal na dva roky s Red Wings a dařilo se mu. V 81 zápasech si připsal 45 bodů za 20 branek a 25 asistencí. Navíc je už v repre ostříleným hráčem – mezi roky 2018 až 2021 startoval Kubalík na třech MS za sebou a na olympiádě v Pchjongčchangu v roce 2018.

Historky z historie hokeje

Foto: Getty Images

.

Seznam Zprávy připravily seriál článků o historii hokejových šampionátů. Kde se rodila hokejová vášeň, kdy byli Češi šampiony? Neznámé historky z dějin tohoto sportu.

Teď hrozí v reprezentační sestavě malé zemětřesení. Šokující porážka Bostonu od Floridy Panthers 3:4 na zápasy teoreticky uvolňuje pro reprezentaci hned tři velké útočné hvězdy NHL – Davida Pastrňáka, Pavla Zachu a Davida Krejčího. S nimi další silnou trojici – obránce Jakuba Zbořila, který ale nehrál v základní sestavě, a Tomáše Noska s Jakubem Laukem. Ti jsou samozřejmě bez kontraktů v NHL, což automatiky znamená menší pravděpodobnost účasti na MS.

A ještě přidejte na soupisku možných posil brankáře Pavla Francouze, který by mohl být k dispozici po další šokující porážce loňského vítěze Colorado Avalanche od Seattle Kraken (také 3:4 na zápasy). Situace kolem něj je ale komplikovanější i proto, že kvůli zranění odchytal za tři měsíce jediný zápas.

Jak se na potenciální ideální mix dívá bývalý zkušený hráč NHL a reprezentant Radim Vrbata? Je to podle něj velká alchymie. „Hodně záleží, koho přivezou ostatní týmy – Kanada, USA, Švédsko, Finsko… Hodně bude záležet, jak se náš tým dá dohromady, jaké budou role hráčů. Za poslední roky jezdil Pastrňák. Ale i bez velkých hvězd se dá dobře zahrát,“ zdůraznil Vrbata ještě před šokujícím bostonským rozuzlením.

Podle něj jsou ve hře i další důležité faktory. „Například velké evropské hřiště. Po 82 zápasech v základní části NHL na něj vůbec není snadné si přivyknout. Pak je tu časový posun. Když někdo vypadne v play off a čeká ho vzápětí devítihodinová změna, tak to také hraje roli. Je to mnohem jednoduší pro kluky, kteří už v Evropě začali hrát. To vím z vlastní zkušenosti.“

Velmi důležitá je i osobnost trenéra. „Jalonen? Měl jsem možnost se s ním potkat, když jsem byl v Mladé Boleslavi. Je to otevřený člověk, který má dobré názory na hokej, působil na mne velice dobře,“ chválil Vrbata.

A co další potenciální posily z NHL?

Po postupu Carolina Hurricanes přes New York Islanders (4:2) je prakticky ze hry produktivní útočník Caroliny Martin Nečas, který má ze základní části 71 bodů. To samé platí i pro útočníka Radka Faksu, jehož Dallas Stars přejeli Minnesotu Wild (4:1) a stejně tak se na MS těžko podívá i český centr čtvrté formace Toronto Maple Leafs David Kämpf, který má ze základní části bilanci 27 bodů. Toronto totiž porazilo Tampu Bay Lightning (4:2).

Ve hře jsou tak ještě teoreticky kanonýr Ondřej Palát nebo brankář Vítek Vaněček z New Jersey Devils, které za stavu 3:3 čeká v úterý nad ránem poslední zápas s New York Rangers.

Pokud by padli Rangers, v úvahu by přicházel naopak Filip Chytil, jenž v základní části zaznamenal velmi slušných 45 bodů.

Reklama

Doporučované