Hlavní obsah

Kdo byla Melissa, výborná cyklistka, která zemřela pod autem svého muže

Foto: Getty Images, Getty Images

V roce 2015 Melissa Hoskinsová Dennisová získala vrchařský dres na ženské Tour.

Reklama

Cyklistický svět zasáhla další katastrofa. Bývalý vynikající australský jezdec, mistr světa v časovce Rohan Dennis, podle všeho srazil autem manželku Melissu v okamžiku, kdy jela na kole. I ona byla výbornou sportovkyní.

Článek

Co a proč se přesně stalo, zatím není zcela jasné. Rohan Dennis byl po incidentu v domovské Adelaide zatčen, vzápětí propuštěn na kauci a v březnu bude mít soud. Obviněn je z nedbalostního zavinění smrti nepřiměřenou a nebezpečnou jízdou ohrožující život. Vše nasvědčuje tomu, že do své ženy neúmyslně narazil autem, když jela na kole.

Sportovní svět je v šoku. Je to v krátké době druhý tragický případ ve špičkové cyklistice. Loni ke konci roku soud v USA obvinil z vraždy nadějné americké gravelové závodnice ženu, která na ni žárlila.

Foto: Getty Images, Getty Images

Tak slavila se synkem a manželem Rohanem Dennisem jeho titul mistra světa v časovce v roce 2019.

32letá Melissa Dennisová, rozená Hoskinsová, byla rovněž vynikající cyklistkou. Členkou australského dráhařského týmu, který na MS 2015 vyhrál zlaté medaile v týmové časovce. Na letních olympijských hrách 2012 skončila ve stejné disciplíně s australským kvartetem čtvrtá. Získala však další čtyři medaile na MS ve stejné disciplíně a ještě ve scratchi a tři medaile na MS v silniční týmové časovce.

V květnu 2017 ukončila kariéru a ani ne za rok si vzala dvojnásobného mistra světa v časovce a úspěšného silničního cyklistu Rohana Dennise, s nímž pak měla dvě děti.

Dennisová Hoskinsová se narodila v Kalamundě, na předměstí Perthu v západní Austrálii. Na Murdoch University absolvovala bakalářské studium sportovních věd. Mezitím však už zářila jako cyklistka. V 15 letech na sebe upozornila Západoaustralský institut pro sportovní talenty. Závodit začala o rok později a brzy se specializovala na vytrvalostní závody na dráze.

Ve 20 letech zaznamenala první úspěch, když skončila v rámci australského kvarteta třetí v týmové stíhačce na mistrovství světa 2011 v Pekingu. Od té doby sbírala úspěchy. V roce 2015 se stala se svým kvartetem i držitelkou světového rekordu.

Dařilo se jí i na silnici, kde začala jezdit v týmu GreenEDGE–AIS. Hned v úvodním roce 2012 vyhrála prestižní etapový závod Tour of Chongming Island v Šanghaji. V roce 2015 získala vrchařský trikot na ženské Tour de France a mezi lety 2012 a 2014 vybojovala dvě stříbrné a jednu bronzovou s australským časovkářským týmem.

„Melissa, matka, dcera a manželka, byla i cyklistkou, která nás uchvátila a inspirovala vynikajícími dovednostmi na dráze i na silnici,“ uvedla generální ředitelka australského svazu AusCycling Marne Fechnerová. „Světu ukázala, že byla výraznou sportovkyní.“

Poté, co odešla do sportovního důchodu, zaujala Melissa prohlášením hodnotícím vlastní kariéru. „Během posledních několika měsíců jsem pochopila, jak definovat svou kariéru. Ta by neměla být určena získanými medailemi nebo nasbíranými výsledky. Rozhodla jsem se definovat ji podle toho, čeho jsem dosáhla jako člověk, kde jsem byla, podle lidí, které jsem potkala, a podle standardu, jak jsem svou práci dělala. Dosáhla jsem všech cílů, které jsem v tomto ohledu chtěla dosáhnout na kole i mimo něj, jako člověk,“ řekla tehdy médiím.

Ironií osudu je, že konec její kariéry evidentně souvisel s plány na společný život s Rohanem Dennisem a založením rodiny.

Reklama

Doporučované