Hlavní obsah

Spotřeba kyslíku raketově vzrostla. Zásoby zatím máme, hlásí nemocnice

Foto: David Neff

Ilustrační obrázek.

Reklama

Seznam Zprávy oslovily řadu nemocnic napříč Českem, jaké mají zásoby kyslíku. Potvrzují, že spotřeba je veliká a častěji se zásobují, nedostatek ho zatím není. Ministr vnitra Jan Hamáček chce přesto dodávky kyslíku zkontrolovat.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) po dnešním zasedání Ústředního krizového štábu oznámil, že štáb uložil Ministerstvu zdravotnictví zkontrolovat dodávky kyslíku, který je potřeba pro léčení pacientů s koronavirem, do nemocnic.

Připomněl, že Správa státních hmotných rezerv nakoupila ventily potřebné na lahve s kyslíkem a štáb je dlouhodobě ujišťován o tom, že kyslíku bude dostatek. Později doplnil, že vláda může výrobcům plynu uložit povinnost přednostních dodávek pro medicínu.

Situace s kyslíkovými bombami je napjatá

Seznam Zprávy se zeptaly přímo nemocnic, jaké mají zásoby kyslíků a jak to vypadá se zásobováním. Ředitel Nemocnice Slaný ve středních Čechách Štěpán Votoček v rozhovoru popsal, že mají 10tunovou cisternu, kterou za normálního stavu doplňovali jednou měsíčně, teď to musí dělat jednou za 8 nebo 10 dní. Se zásobami kyslíku tedy nemocnice problém nemá, ředitel ale přiznává, že trh s kyslíkovými bombami je teď přetížený.

Oxygenoterapie

V léčbě pacientů s těžkým průběhem nemoci covid-19 se využívá především oxygenoterapie (kyslíková léčebná kúra), díky níž se výrazně zlepšuje stav pacientů a nemocné tělo se rychleji regeneruje.

„Na většině oddělení máme rozvody kyslíku a tam, kde třeba na pokoji nejsou u všech lůžek vývody kyslíku, tak se dají udělat rozdvojky nebo přistavit bomby. Samozřejmě situace s bombami je teď dost napjatá. Spousta zdravotních zařízení si na poslední chvíli sehnala rezervní bomby a nejsou moc na trhu, ani na zapůjčení ani na nákup. Kyslíkové ventily a hodiny jsou nedostatkovým zbožím,“ popisuje aktuální situaci ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

Plně zásobena je Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. „Máme k dispozici 38 tisíc litrů kapalného kyslíku v zásobnících, které pravidelně doplňujeme. Kyslíkové lahve se průběžně doplňují dle potřeby, v zásobě máme 36 kusů lahví o objemu 50 litrů,“ vyjmenovává zásoby kyslíku mluvčí nemocnice Dana Lipovská.

Spotřeba raketově vzrostla

Dodávky kyslíku musela třeba zvýšit nemocnice v Příbrami, žádné výpadky v dodávkách kyslíku ale zatím nezaznamenala. „Raketově nám vzrostla spotřeba, je to přibližně na desetinásobku, protože jsme měli 200 až 300 kilogramů za den, v této covidové době máme 2,5 tuny za den,“ popisuje mnohonásobně zvýšenou spotřebu mluvčí příbramské nemocnice Martin Janota.

Problémy se zásobováním kyslíkem nezaznamenala ani nemocnice ve Zlíně.

„Zásobník pro centrální rozvod, který pojme 20 tun kapalného kyslíku, doplňujeme jednou týdně, přičemž v době před pandemií koronaviru jej stačilo doplňovat jednou měsíčně. Spotřeba tedy výrazně vzrostla. Kyslíkové bomby využíváme například v situacích, kdy je třeba transportovat pacienta na vyšetření, ani s doplňováním tlakových lahví ale v tuto chvíli problémy nemáme,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně Egon Havrlant.

A dostatečné zásoby kyslíku hlásí také nemocnice v Sokolově v západních Čechách. „21 tun je celková kapacita v zásobníku kapalného kyslíku, kterou pravidelně doplňujeme. Dále využíváme též kyslíkové láhve – z větší části určené k transportu pacientů,“ říká o aktuálních zásobách mluvčí nemocnice v Sokolově Markéta Singerová.

Pomůžou i železárny

S dostatečnou zásobou kyslíku chtějí pomoct Třinecké železárny. Uvolní nemocnicím po dohodě s firmou Linde Gas až čtvrtinu svých zásob kyslíku, který využívají pro výrobu oceli. Firmy o tom dnes informovaly ČTK.

Firma Linde Gas je největším dodavatelem takzvaných technických plynů v Česku. Namísto potřebné stoprocentní kapacity pro Třinecké železárny bude nyní společnost udržovat minimální zásobu kyslíku pro huť ve výši 75 procent. Doplnění kapacity zpět do plného stavu potrvá přibližně 70 dní.

„Naší absolutní prioritou je naplnit zvýšenou poptávku ve zdravotnictví a dostat kyslík ke všem pacientům, kteří jej potřebují. Hledáme proto všechna řešení, abychom mohli tyto objemy dodat. Velmi proto oceňujeme, že nám Třinecké železárny vyšly vstříc a uvolnily pro potřeby zdravotnictví část své rezervované kapacity kyslíku,“ řekl dnes generální ředitel Linde Gas Petr Partsch.

Reklama

Doporučované