Hlavní obsah

Stopy vedou do Belize. Firma prezidentova poradce má ještě jednoho společníka

V době, kdy společnost Lukoil Aviation Czech obchodovala se státními hmotnými rezervami, ji vedle ruského Lukoilu a prezidentova poradce Nejedlého spoluovládala společnost z Belize s neznámými vlastníky.

Reklama

Článek

Až dosud se mělo za to, že poradce Miloše Zemana Martin Nejedlý provozoval byznys s leteckým palivem v Česku spolu s nizozemskou pobočkou ruského gigantu Lukoil. Seznam však nyní zjistil, že tento byznys měl řadu let ještě jednoho společníka. Firmu ze středoamerického daňového ráje, u níž nejde vypátrat jejího skutečného majitele.

Nejedlý ovládal čtyřicetiprocentní podíl v Lukoil Aviation Czech přes poradenskou společnost Ene Investment (většinový šedesátiprocentní podíl měla zmíněná nizozemská pobočka Lukoilu), která podle dosavadních informací patřila pouze jemu. Polovinu akcií této firmy však minimálně od roku 2011 drží společnost Macrae Limited z Belize.

Vyplývá to z dokumentů, které se v obchodním rejstříku objevily teprve začátkem listopadu. Dosud zveřejněné záznamy (naposledy z roku 2008) uváděly jako jediného akcionáře Nejedlého.

Byznys se státem

Společnost Lukoil Aviation Czech je známá díky obchodu se státními hmotnými rezervami, který skončil u soudu. Ten rozhodl, že Lukoil musí státním rezervám zaplatit pokutu 32,6 milionu korun. Peníze nakonec, jak zjistila MF DNES, zaplatila nizozemská pobočka tohoto ruského ropného gigantu.

Lukoil měl smlouvu se státními rezervami z roku 2009. Sedmi dodatky se tento kontrakt prodlužoval postupně až do roku 2013. A v té době už v Ene Investmentu minimálně dva roky figurovala zmíněná Macrae Limited.

Poslední notářský zápis, ze kterého lze vyčíst akcionáře Ene Investmentu, je z července 2014. A i v něm je Macrae Limited uvedena jako její poloviční vlastník.

Zakládací listina společnosti, která podniká s prezidentovým poradcem Nejedlým.

Stát přitom partnery, se kterými se strategickými komoditami obchoduje, musí velmi pečlivě vybírat a samozřejmě by měl znát jejich pravé majitele. Naposledy to ukázal příběh uvězněné nafty v Německu a společnosti Viktoriagruppe. I po jejích skutečných majitelích (byť neúspěšně) pátraly tuzemské tajné služby. Mimochodem i s podezřením, že Viktoriagruppe může mít vazby na Lukoil, což se však nikdy neprokázalo.

Právě kvůli nejasnostem v majetkové struktuře Viktoriagruppe byla česká nafta uvězněná v bavorském areálu této firmy dlouho nedobytná.

Inkognito

Kdo za Macrae Limited stojí, nelze zjistit. A tak víme pouze to, že ji založila belizská právní kancelář Quijano and Associates a že vznikla v dubnu 2001. Jméno této společnosti se v médiích nikdy neobjevilo a Nejedlý odpověď na otázku, komu tato společnost patří, minulý týden odkládal. „Jsem mimo ČR. Odpověď obdržíte v pondělí,“ napsal v SMS zprávě.

V pondělí však nezvedal telefon. A SMS dotaz, kdy odpovědi zašle, si sice přečetl, ale neodpověděl na něj.

Zjišťoval stát, kdo skutečně stojí za českým Lukoilem? „Jestli to prověřovali mí předchůdci, nevím, to je otázka na ně. Pro mě došlo k jasnému nedodržení smlouvy (mezi správou rezerv a Lukoilem – pozn. red.) a proto jsem podal žalobu a nepochyboval jsem o výsledku,“ řekl předseda správy hmotných rezerv Pavel Švagr.

Před několika týdny proběhla ve společnosti Ene Investment rovněž změna na manažerských postech. Od konce října je Nejedlý statutárním ředitelem Ene Investmentu a další prezidentův poradce Pavel Galuška jediným členem správní rady. Jak lze vyčíst z obchodního rejstříku, dříve ve firmě figurovali blízcí obou mužů, například Nejedlého manželka Alexandra.

Poloviční vlastník z Belize

Nejedlého společník skrytý za offshorem v Belize se při valných hromadách Ene Investmentu dal zastoupit dalšími „skořápkovými" firmami: V roce 2011 to byla kyperská Leadra Directors Limited. O tři roky později Integrity Directors Ltd sídlící na Britských Panenských ostrovech, za kterou jednal jistý Ilja Singer s trvalou adresou pobytu v Monaku.

Ani Singerovo jméno nelze z veřejných zdrojů vyhledat. Pouze to, že má trvalou adresu na monackém boulevardu D`Itallie a že byl ředitelem společnosti Foodtech Processing Limited sídlící na londýnské Baker Street, známé jako bydliště detektiva Sherlocka Holmese. Nic víc.

Za zmínku stojí, že když ruský Lukoil před dvěma lety prodával své čerpací stanice v zemích Visegrádské čtyřky, koupila pumpy na Slovensku a v Maďarsku nově vzniklá maďarská společnost propojená se schránkovou firmou Normeston se sídlem v Belize.

Reklama

Související témata:

Doporučované