Hlavní obsah

Švédové se z pandemie zvedají, některé firmy vyplatí dividendy

Foto: Unsplash - Christian Dubovan

Ilustrační fotografie

Reklama

Švédsko se vzpamatovává z dopadů koronaviru lépe, než se očekávalo. Některé firmy se vrací i k vyplácení dividend svým investorům, což švédský regulátor nedoporučil.

Článek

Švédské firmy se potýkají s menšími problémy, než se čekalo, a řada z nich už se i vrátila k vyplácení dividend. Týká se to například výrobce nářadí Husqvarna, podobný plán má i firma Holmen, která se zabývá lesním hospodářstvím, či realitní společnosti Kungsleden a Wallenstam. Napsala to agentura Bloomberg.

Martin Guri, analytik poradenské společnosti Kepler Cheuvreux, je přesvědčen, že obdobný krok učiní i další švédské firmy. „Více společností bude vyplácet dividendy – buď letos, anebo dvojnásobek příští rok,“ myslí si Guri.

Tento trend podle něj platí pro všechna odvětví mimo bankovní sektor. Bankám totiž finanční regulátor ve Švédsku doporučil, aby za rok 2019 dividendy nevyplácely. Podobný požadavek ale měla také Evropská centrální banka (ECB).

Výhled švédské ekonomiky se v uplynulých měsících stabilně zlepšoval. V srpnu vláda oznámila, že očekává za letošní rok pokles hrubého domácího produktu (HDP) o 4,6 procenta. V květnu přitom prognózovala propad o sedm procent. Příští rok ekonomika podle předpokladů švédské vlády vzroste o 4,1 procenta.

Pozitivní ekonomický vývoj se odrazil i na výsledcích hospodaření největších švédských firem za druhé čtvrtletí. Více než dvě třetiny ze tří desítek firem z indexu OMX Stockholm 30 překonaly očekávání.

Rozdělování peněz akcionářům za pandemie ale zůstává kontroverzním tématem. Dvě třetiny firem z uvedeného indexu stockholmské burzy vyplácení dividend za rok 2019 zrušily či odložily, popřípadě ji snížily. Více než deset z nich ale vyplácení dividend zvažuje.

Švédská agentura pro hospodářský a regionální růst uvedla, že od firem, které vyplatí dividendy, bude vyžadovat vrácení státní podpory. Švédský finanční regulátor podobně bankám vzkázal, že by po celý letošní rok neměly vyplácet dividendy.

Analytik finančního ústavu Danske Bank Mattias Sundling si ale myslí, že banky letos na 50 procent dividendu vyplácet budou.

Reklama

Doporučované