Hlavní obsah

Diagnóza: Virtuální realita a umělá inteligence. Konec světa, jak ho známe

Josef Veselka
Profesor medicíny, kardiolog
Foto: Pixabay.com/ Sujins

Je nanejvýš pravděpodobné, že život, jak ho v současné podobě známe, se většině z nás s virtuální realitou změní.

Reklama

Bez ohledu na to, co všechno ve virtuálním světě budeme moci dělat, část z nás tam bude chodit pro radu se svým zdravotním stavem, někteří se budou účastnit nejrůznějších vzdělávacích kurzů, školní výuky nebo setkávaní s přáteli.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pokud jste neviděli první díl filmu Avatar, pak se vám následující popis budoucnosti může zdát poněkud nepochopitelný a nepředstavitelný. Životy totiž budeme moci vést dva.

V tom prvním budeme obklopeni tím, co vnímáme všemi našimi smysly a nazýváme realitou.

V tom druhém budeme žít ve světě virtuálních obrazů, které nám zprostředkují velmi účinné elektronické pomůcky a internet. Čím bude tento systém dokonalejší, tím více se přiblíží realitě. Až nakonec ji přinejmenším po emoční stránce předstihne a většina z nás bude šťastnější ve světě virtuálním.

Výše uvedené věty zní jak z druhořadého science fiction filmu. Jenže opak bude nejspíš pravdou. Jeden z gigantů současného digitálního věku investuje do rozvoje virtuálního světa miliardy dolarů a na konci těchto obřích investic nepochybně cosi bude. Jak dobře to bude fungovat, je samozřejmě ve hvězdách, ale je nanejvýš pravděpodobné, že život, jak ho v současné podobě známe, se většině z nás změní.

Ať už budeme mít na hlavě brýle, helmu, anebo se budeme pouze dívat do počítače, ocitneme se pomocí virtuální reality kdesi zcela jinde. Potápěči si dokážou představit, co to znamená. Ponoří se a plavou v tichém světě, jehož jedinečnost je pro ně fascinující a… až nečekaně návyková.

A bez ohledu na to, co všechno ve virtuálním světě budeme moci dělat, část z nás tam bude chodit pro radu se svým zdravotním stavem, někteří se budou účastnit nejrůznějších vzdělávacích kurzů, školní výuky nebo se tam budou setkávat s přáteli.

Svět, kde se vše bude moci zkoušet „nanečisto“ a člověk bude získávat informace i zkušenosti, které by ve světě reálném bylo možné získat také, ale za vysokou cenu, se bude brzy nabízet k použití ve všech možných oborech.

V medicíně se uplatní jako vzdělávací a tréninkové centrum pro zdravotníky, ale také jako prostor, kde se pacienti budou setkávat s jinými nemocnými, nebo naopak s odborníky, kteří jim budou radit. Ač to v roce 2023 může z perspektivy České republiky znít nepravděpodobně, domnívám se, že v příští dekádě budeme virtuální realitu v kombinaci s umělou inteligencí každodenně využívat a například medicína, jak ji dosud známe, se tím zcela změní.

Umělá inteligence pomůže lépe než lékař

Pokud by se vám předchozí věta zdála příliš odvážná, pak připomínám, že umělá inteligence postupuje vpřed naprosto revolučním způsobem a během relativně krátké doby (měsíce nebo jednotky roků) nás aspoň po teoretické stránce bude umět léčit lépe než jakýkoliv lékař. Pokud se umělá inteligence spojí s virtuálním světem poskytujícím spousty výhod jak pro pacienty, tak i pro školení zdravotníků, pak je pravděpodobné, že dnešní realitě zvoní hrana.

A právě revoluční skoky provázející současnou digitální epochu mne vedou k přesvědčení, že svět založený na těchto technologiích se bude rozvíjet mnohem vyšší rychlostí než ten, který řada z nás bude nostalgicky nazývat tradiční.

Jinými slovy, pokud nezachytíme současné změny, pak nám hrozí, že se do světové špičky, a to ať už v jakémkoliv oboru, zřejmě nepodíváme. Svět se rozdělí na ty, kteří budou spolu s technologickými giganty vytvářet, a pokud ne, tak aspoň využívat účinnější prostředí pro výuku, tvorbu, kreativní myšlení i zábavu, a na ty, kteří slovy Jana Nerudy zůstanou „stát opodál“.

Digitální věk zřejmě vstupuje do své další fáze, v níž nás zavede do virtuálního světa a radit nám v něm bude „přítel na telefonu“ zvaný umělá inteligence, který toho o světě bude vědět mnohem více než my sami. Nevěřím, že regulátoři budou schopni zabránit jeho živelnému rozvoji. O to naléhavější je, abychom si těchto trendů byli vědomi.

Reklama

Doporučované