Hlavní obsah

Pohádka přesně dle vašich nápadů. Umělá inteligence ji dětem sepíše na míru

Foto: koláž: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Pomocí neuronových sítí můžete vytvořit pohádku přesně dle dětských nápadů (AI vizualizace).

Reklama

Jak dětem vysvětlit fungování ChatGPT? Pojďme prozkoumat výhody a nevýhody velkých jazykových modelů a ještě se při tom pobavit. Počítač vám vymyslí zajímavou pohádku. Nebo slátaninu. Obojí je důležitá lekce o fungování AI.

Článek

Je to sedm měsíců od spuštění služby ChatGPT – kecálka, který veřejnosti ukázal, že generování smysluplného textu na počkání už není sci-fi, ale realita . Od té doby se do bitvy chatbotů přidaly i velké firmy jako MicrosoftGoogle, a s nástroji tzv. generativní umělé inteligence se roztrhl pytel.

Lidé po celém světě teď zjišťují, jak jim tyto nástroje mohou ušetřit práci. Děti školou povinné už samozřejmě dávno objevily, že takto mohou za pár sekund tvořit eseje a referáty, a učitelé hledají, jak na tuto novou situaci reagovat.

Ale jak mohou velké jazykové modely využít rodiče? Paradoxně to může být celkem jednoduché. Pro mladou generaci není představa „kreativního a myslícího počítače“ tak cizí. V tomto článku si ukážeme několik nápadů, jak s malými i velkými dětmi rozkrýt silné a slabé stránky AI chatbotů.

Co zvládnou a co ne?

Hodně lidí má problém si ujasnit, co vlastně chatboti typu ChatGPT, Bard nebo Bing Chat vlastně umí. Není divu. Je to totiž nový typ nástroje. Docela dobrý začátek objevování tedy může být objevení toho, co jazykové modely nejsou.

Nejsou to vyhledávače, mapy, databáze ani kalkulačky. Což si můžete ověřit. Konkrétní příklady samozřejmě přizpůsobte vašim oblíbeným reáliím.

U každé ze špatných odpovědí se můžete zastavit a ptát se dětí, jak by odpověděly. Jaký jiný nástroj by použily? A také můžete hledat důvody, proč si jazykový model s těmito otázkami nevěděl rady. Tady je zjednodušený přehled omezení jazykových modelů.

Typ otázkyZvládne to?Proč?
Vyhledávání konkrétních vědomostí nebo znalostíněkdy, ale není to spolehlivéJazykový model dává dohromady věrohodně znějící texty na základě velkého množství dat. Jeho odpověď nemusí být správná, ale bude na první pohled vypadat důvěryhodně.
Aktuální informacene sám o soběJazykový model se učil na informacích dostupných k nějakému datu. Nové informace mu musíte nějak dodat, nebo je musí vytáhnout z jiné externí služby.
Logické úlohyněkdyHodně záleží na tom, jak formulujete instrukce. Samotný jazykový model nepřemýšlí tak jako lidé, ale může pomocí postupného zdůvodňování vytvořit logický řetězec úvah a dospět ke správnému výsledku.
Hry se slovys obtížemiJazykové modely nepracují se slovy přímo, ale prostřednictvím číselných odkazů. Zvláště v češtině jim proto dělá problém analyzovat slova, posoudit počáteční písmena, rýmy nebo počet písmen.
PaměťomezeněChatbot si pamatuje, o čem jste se bavili, jen v rámci dané konverzace. A i tam je jeho paměť omezená. Pokud chcete, aby něco vzal v potaz, musíte to připomenout.

Dost ale bylo škarohlídství. Pojďme se raději podívat na něco, kde se naopak kreativita jazykových modelů může pěkně předvést. Vymyslíme – ve spolupráci s chatbotem – novou pohádku.

Kterého chatbota použít?

Nejznámějším nástrojem je bezpochyby ChatGPT od OpenAI. Ten je v základní verzi k dispozici zdarma. Za předplatné získáte přístup k lepším nástrojům.

Na stejném jazykovém modelu je založen Bing Chat, který je rovněž k dispozici zdarma, ale pouze v prohlížeči Edge.

Společnost Google nově nabízí svou experimentální službu Bard i v Evropě. Podporuje češtinu a je zatím zcela bezplatný.

Z méně známých chatbotů můžeme jmenovat třeba Poe, Perplexity nebo Claude, všechny nabízejí alespoň některé funkce zcela bezplatně.

Společné dílo

Samozřejmě není žádný problém zadat chatbotovi nějakou jednoduchou jednorázovou instrukci. Třeba: Vytvoř mi krásnou, dojemnou, veselou pohádku o chobotnici, která se chtěla dostat na ilustrační snímek Seznam Zpráv.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Velmi základní „pohádka“ o chobotnici z úvodního snímku…

To ale často není cesta k nejlepším výsledkům. Chatbot reaguje na kontext v rámci dané konverzace. Jinými slovy: když si s ním budete déle povídat, spíše tím ukážete, o co vám jde. Navíc se budete více účastnit celého procesu, což bude pro všechny zajímavější.

Tady je můj návrh úvodní instrukce. Cílem je vymezit styl pohádky, zabránit obvyklým nesmyslným odbočkám a připravit model na naši společnou tvorbu.

Samozřejmě si můžete tuto instrukci přizpůsobit a experimentovat. ChatGPT nebo Bard jsou v tomto ohledu trochu jiný software než třeba Excel. Není žádný jeden „příkaz“, který by byl správně, zatímco ostatní jsou příkazy špatné. Ostatně anglické slovo „prompt“ se někdy překládá jako „pošťouchnutí“.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Zatím se jen rozehříváme…

Abychom sestavování pohádky trochu ozvláštnili, nastavíme pravidla. Chatbot se nás bude v klíčových chvílích ptát, jak pokračovat. Dá nám na výběr ze tří možností. A my mu budeme radit, kudy dále.

Teď přijde na řadu téma. To je příležitost pro kreativitu vaši i vašich dětí. Vymyslete si hlavní postavu, jméno, prostředí, zápletku… Ale třeba také možné poučení. Já zde navrhnu pohádku na téma sestavené z návrhů čtenářů na Twitteru. Vy samozřejmě zapojte svou fantazii. A nebojte, když nebude výsledek dobrý, můžete se vrátit a text generovat znovu. Umělá inteligence se neurazí, když ji požádáte o alternativu.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Můj návrh tématu… a vyprávění může začít.

A teď už plyne pohádka, nebo alespoň pokus o pohádku. Chatbot nám, přesně podle instrukcí, dává po každém odstavci na výběr z několika možností. Podívejte se, jak dialog pokračoval na základě volených alternativ.

Na závěr můžete chatbota požádat, aby celou pohádku sepsal znovu a trochu ji třeba rozšířil a uhladil. Text můžete také dále upravovat a doplňovat, navrhovat změny a nebo opakovat generování s různými výsledky. Pokročilejší pak třeba mohou nechat vygenerovat HTML stránku a dát tak pohádce nový kabát.

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Požádal jsem o „hravý moderní vzhled“ HTML+CSS+JS.

Literární cenu si tento text určitě neodnese. Ale o to vůbec nešlo. Vyzkoušeli jsme si, v čem jsou některé slabé a silné stránky jazykových modelů a na nich založených nástrojích. Ukázali jsme si, že můžeme dávat chatbotovi instrukce a pak se na ně odkazovat. Můžeme mu dokonce „vnutit“ způsob, jak s námi komunikovat a jak má vypadat generovaný text.

V neposlední řadě jsme si ukázali, že tvorba může být aktivní proces i ve chvíli, kdy nám s ní pomáhá AI. Je zcela na nás, jak její možnosti využijeme. A když se nám něco nelíbí, zkusíme to znovu. To jsou užitečné dovednosti, které budou dětem hodit nejen při promptování velkých jazykových modelů.

Jak dětem vysvětlit umělou inteligenci?

Co je to umělá inteligence? Zní to složitě, ale uvidíte, že to může být užitečné, a dokonce je to i zábava. Umělá inteligence funguje na počítači, ale chová se jinak, než jsme u počítačů zvyklí…

Co je to umělá inteligence? Vysvětlení pro děti.Video: Pavel Kasík, Seznam Zprávy

Příště si ukážeme, jak si k pohádce nebo příběhu vygenerovat jedinečné a stylově jednotné ilustrační obrázky. Těšíme se v komentářích na vaše výtvory, ve kterých se vaše fantazie opírá o „halucinace“ velkých jazykových modelů.

Reklama

Související témata:

Doporučované