Hlavní obsah

Video prvního člověka, který má v mozku čip od Neuralinku

Video prvního člověka, který má v mozku experimentální čip od Neuralinku.Video: Neuralink, překlad: Jan Marek

 

Reklama

Ovládání přístrojů jen pomocí mysli, možnost chůze pro ochrnuté, zrak pro nevidomé či léčba třesu i demence, slibuje Elon Musk s mozkovým implantátem od své firmy. A teď ukázal záběry pacienta, který jej v lednu jako první dostal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Je to skoro dva měsíce, co miliardář, šéf Tesly a SpaceX, majitel sociální sítě X oznámil, že jeho další společnost Neuralink implementovala prvnímu člověku do mozku čip.

Neurotechnologická firma Elona Muska vyvíjející čipy typu rozhraní mozek-počítač (BCI) dostala povolení k tomuto kroku loni od Úřadu pro kontrolou potravin a léčiv (FDA) v USA. Přesněji tedy získala souhlas k první klinické studii na lidech.

„Pokrok je dobrý a zdá se, že pacient se plně zotavil,“ řekl toto pondělí Elon Musk v rozhovoru vysílaném právě na jeho sociální síti. „Pacient je schopen hýbat s myší po obrazovce jen svým myšlením,“ oznámil a dodal, že podle něj se pacient po zavedení čipu do mozku zcela zotavil.

Neuralink příliš podrobností o zákroku neuváděl. Po vyjádření svého majitele se ale rozhodl na vlastním účtu na X sdílet záběry a dojmy přímo „pokusné osoby“. Redakce SZ Tech nyní video s překladem vydává.

Co se o implantátu ví a co říkají i čeští experti?

Podnik Elona Muska z Fremontu v Kalifornii, kde sídlí i automobilka Tesla, není rozhodně první na světě, který mozkový čip aplikoval pacientovi. Úplně první operace se uskutečnila před více než 20 lety. Zato je ale vzhledem k svému založení v červnu 2016 patrně nejrychlejší v postupu od vývoje po testy. A také má zřejmě největší ambice v tom, co všechno by měl implantát zvládat.

Redakce SZ Tech už na začátku února publikovala rozsáhlou reportáž, kde detailně popisuje jak implantáty od Neuralinku, ale i jiné, fungují, z čeho se skládají nebo jak dlouhé a nákladné takové operace budou.

Popisuje také cíle celého snažení, mezi které patří rozchodit ochrnuté, vrátit zrak nevidomým a sluch hluchým či léčit v mozku vznikající třes a demenci. Tyto možnosti rozebírá s českými odborníky: neurochirurgem Ondřejem Bradáčem, primářem Jiřím Křížem ze Spinální jednotky FN Motol a expertem na informatiku, robotiku a kybernetiku Václavem Křemenem z ČVUT.

Čip od Elona Muska má v mozku první člověk. Co vše víme a jak reagují čeští experti?Video: Jan Marek

Musk by dal implantáty i vlastním dětem

Co zajímavého v reportáži zazní? Lidí s čipy v mozku jsou už po světě desítky a implantáty, které pomáhají ochrnutým zpět na nohy, už má i několik pacientů v Česku. Kontroverzní miliardář v ní také uvádí, že by neměl problém dát zařízení do hlavy svým dětem. A to i přesto, že jeho firma je ve srovnání s jinými v tomto oboru skutečně mladá.

Neuralink se během příprav k operaci potýkal s řadou problémů, ať už šlo o baterii přístrojů o velikosti mince a její možnou toxicitu, nebo obvinění z týrání zvířat, na kterých společnost zařízení testovala.

Reportáž také vysvětluje, jak mozkové čipy fungují, z čeho se skládají, jaký mají výkon a rychlost nebo jak složité je bude aplikovat do hlavy člověka a kolik operací firma plánuje. Zájemců má údajně tisíce, a to i přesto, že chirurgický výkon s pomocí robota je vyjde na 10 tisíc dolarů.

Co chce Neuralink implantovat do mozku lidem?

Čip N1

  • složení: 1024 mikroelektrod,
  • funkce mikroelektrody: stimulování neuronů (zápis), snímání mozkové aktivity (čtení),
  • připevnění ke tkáni: 64 polymerových vláken (16 mikroelektrod na vlákno),
  • tloušťka vlákna: 4–5 mikrometrů, šířka: 40 mikrometrů, délka: 20 milimetrů,
  • co vlákna a elektrody měří: akční potenciály čili vzruchy neuronů (aktivita),
  • rychlost záznamu analogového signálu: 20 000 vzorků za sekundu,
  • rozlišení dat: 10 bitů,
  • výsledný datový tok: 200 megabitů za sekundu,
  • následná komprese: 200krát.

Pouzdro–implantát

  • průměr: 23 milimetrů, tloušťka: 8 milimetrů (např. jako mince),
  • obsah: čip N1, bluetooth, baterie,
  • frekvence přenosu dat: každých 25 mikrosekund,
  • dosah bezdrátového přenosu: 5–10 metrů.

Pozn.: Rozměry mikrovláken jsou tak malé, že musí být implantována pomocí robota (průměr lidského vlasu: 100 mikrometrů).

Reklama

Doporučované