Hlavní obsah

Tel Aviv dá sbohem dobíjecím stanicím. Vozidla bude nabíjet ze silnice

Foto: Guy Yechiely

Stanice Tel Aviv University, odkud povede elektrická silnice.

Reklama

V Izraeli se připravují na nový způsob dobíjení elektrických vozidel. Autobusy i auta budou nabíjeny během jízdy, kdy budou čerpat energii přímo ze silnice. Projekt se naplno rozjede za dva měsíce.

Článek

Tel Aviv dá možná brzy sbohem zásuvkám a dobíjecím stanicím na elektromobily a další vozidla na elektrický pohon. V izraelské metropoli budují silnice, které budou bezdrátově nabíjet veškerou dopravu ve městě.

Elektrické silnice jsou součástí pilotního programu vedeného městem Tel Aviv-Jaffa ve spolupráci se společností ElectReon, která vyvíjí systém, díky němuž je možné nabíjet elektrická vozidla během jízdy, a izraelským autobusovým dopravcem Dan Bus Company.

Server CNN uvedl, že se silnice budou rozprostírat od železniční stanice Tel Aviv University k terminálu Klatzkin ve čtvrti Ramat Aviv. Podle mluvčího ElectReonu je projekt financován z vládních a soukromých fondů.

Elektrická infrastruktura pod silnicí bude nabíjet speciální autobusy. Systém se skládá ze sady měděných cívek, které jsou podle ElectReonu umístěny pod asfaltem silnice. „Energie se přenáší z elektrické sítě do silniční infrastruktury a řídí komunikaci s blížícími se vozidly,“ uvádí web společnosti.

„Stavbě silnice jsme věnovali posledních několik dní. V příštích týdnech bude ještě probíhat testovací provoz, který je vyžadován před zahájením běžného provozu,“ říká mluvčí města.

Pokud jde o vozidla, přijímače jsou instalovány na jejich podvozku. Během jízdy přenášejí energii přímo na baterii. „Nabíjení vozidel přímo ze silnice odstraní potřebu zřizování dobíjecích stanic nebo provozního připojení k terminálům,“ doplnil Meital Lehavi, náměstek starosty pro dopravu v Tel Avivu.

Očekává se, že doba testování a integrace této technologie bude trvat asi dva měsíce, poté bude na této trase zahájena pravidelná doprava.

Pokud bude tento pilotní projekt úspěšný, samospráva v Tel Avivu se bude zabývat rozšířením elektrických silnic do dalších částí města. „Náš strategický plán na přípravu na změnu klimatu umístil boj proti znečištění na vrchol environmentální agendy obce. Pokud bude projekt úspěšný, vyhodnotíme společně s ministerstvem dopravy jeho rozšíření na další místa ve městě,“ uvedl v tiskové zprávě starosta města Ron Huldai.

Reklama

Doporučované