Hlavní obsah

Vláda zavede povinné testování ve firmách. Podle části z nich je zbytečné

Foto: Jan Mihaliček

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Bez očkování se nepůjde na pivo ani do kadeřnictví, bez testu nebude možné jít do práce. Kroky, o kterých rozhodla vláda Andreje Babiše. Firmy návrh rozdělil. Mnoho z nich ale varuje, že antigen nedává smysl.

Článek

Premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) ve čtvrtek oznámil, že vláda obnovuje testování ve firmách, a to od pondělí. Nebude se týkat očkovaných nebo lidí, kteří prodělali v nedávné době covid. Výjimka platí pro pracovníky starší 60 let, ti se budou muset testovat i po očkování. Testovat se bude moci i samotesty.

„Každý, kdo půjde do práce (nikoliv na home office), tak se bude muset prokázat očkováním, testem nebo proděláním nemoci. Bude platit i možnost otestovat se na místě. Samotesty bude stát proplácet ze zdravotního pojištění,“ řekl ministr průmyslu v demisi Karel Havlíček (ANO) s tím, že povinnost mít test bude platit jedenkrát týdně. Povinnost by měla platit do konce února. Výše státní podpory by měla být stejná jako doposud.

Po testování volaly již i některé firmy. „Jako zodpovědným zaměstnavatelům nám zhoršující se vývoj epidemie není lhostejný. Proto jsme ve středu vyzvali vládu, aby vytvořila pro podniky podmínky, aby mohly dobrovolně opět zavést plošné testování na pracovištích a poskytla jim dotace na pokrytí části nákladů. Ministru zdravotnictví a ministru průmyslu a obchodu jsme doporučili, aby si podniky mohly samy určit rozsah i frekvenci testování podle svých znalostí a možností, “ říká Jan Rafaj, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Na druhou stranu, zástupci Hospodářské komory varují, že při posledním plošném testování antigenními testy, které bylo ve firmách, byl celkový záchyt onemocnění covidem-19 jen marginální.

Za důležitější považujeme dodržování hygienických standardů v provozech a motivaci zaměstnavatelů k očkování zaměstnanců.
Ivo Hlaváč, předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory ČR

„Pohyboval se hluboko pod jedním procentem. Za důležitější považujeme dodržování hygienických standardů v provozech a motivaci zaměstnavatelů k očkování zaměstnanců. Účelnější variantou je omezení styku pracovníků a, pokud je to možné, pracovat z domova. Ve firmách navíc už nyní pracuje velká část očkovaných a také platí povinnost na pracovišti používat respirátory. Pokud už ale chce vláda testovat, tak to musí být jen po omezenou dobu,“ říká Ivo Hlaváč, předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory ČR.

Antigen mutace neodhalí, chceme PCR

Firmy, které Seznam Zprávy oslovily, s bojem proti pandemii ve vlastních řadách spíš souhlasí, mnohé z nich už i samy aktivně testují. K antigenním testům mají ale často výhrady.

Máme stále víc lidí, kterým vyjde antigen negativní, ale PCR ukáže pozitivitu.
Jan Lát, předseda představenstva Beneš a Lát

„Já se na testování dívám jednoznačně pozitivně. My děláme dobrovolné testy jednou týdně a dobrovolně o to moc velký zájem není. Už na podzim jsme povinné testy chválili a říkali si, že to přišlo pozdě,“ říká Jan Lát, podle kterého by neměl být při testování rozdíl mezi očkovanými a neočkovanými zaměstnanci. Zároveň by se podle Láta mělo testovat jenom PCR testy. „Nejsem virolog ani lékař, ale mám stále větší zkušenost s tím, že současné antigeny aktuální mutace viru neodhalí. Máme stále víc lidí, kterým vyjde antigen negativní, ale PCR ukáže pozitivitu,“ dodává Lát.

„Podle mě mají smysl jenom PCR testy, těm antigenním nevěřím. Jestli to ale stát nařídí, tak samozřejmě testovat budeme,“ říká i majitel stavebnin DEK Vít Kutnar.

U nás se na PCR test čeká týden, laboratoře jsou zahlcené, není síla, která by lidi testovala.
Kvido Štěpánek, šéf a majitel Isolit Bravo

Neuznat antigen, ale zavést ho ve firmách?

Podle šéfa a majitele Isolit Bravo Kvida Štěpánka testování antigenními testy smysl nedává. „Je minimálně zvláštní, že jedním dechem stát plánuje testování ve firmách a druhým dodává, že antigeny uznávat nebude. PCR testování by smysl dávalo, ale to je neprůchozí. To děláme účet bez hostinského. U nás se na PCR test čeká týden, laboratoře jsou zahlcené, není síla, která by lidi testovala,“ dodává Štěpánek.

Pro mnoho firem ale testování žádná výrazná změna nebude – své zaměstnance testují už teď. „Podle posledního rychlého průzkumu Svazu průmyslu z počátku tohoto týdne, již třetina našich členských firem v nějakém rozsahu testuje své zaměstnance na vlastní náklady. Věříme, že díky finančnímu příspěvku ze strany státu by se zapojilo daleko více podniků a již v průběhu příštího týdne by se mohlo testování masivně navýšit,“ říká Rafaj.

„My to testování stejně už děláme – v poslední době automaticky několikrát týdně pro všechny, tedy i pro očkované. V naší firmě máme docela velkou proočkovanost – přes 80 procent a všechna opatření dodržujeme už několik měsíců. Myslím, že to, o čem se teď diskutuje, už všechny velké firmy v automobilovém průmyslu dávno dodržují,“ říká Mojmír Čapka, šéf firmy Brisk s tím, že průmysl jede nezávisle na tom, co rozhodne vláda. „Každá firma má zájem na tom, aby jela. Abychom se uživili, musíme vyrábět a prodávat,“ dodává Čapka.

A nemusí jít jen o automobilový průmysl. „Jsme kritická infrastruktura a mnoho věcí jsme zavedli ještě dříve, než to bylo doporučeno – například home office. Antigenní testy máme pro zaměstnance zdarma už teď, takže případné povinné testování pro nás technicky nebude představovat žádnou velkou změnu. V první várce se nám antigenní testy osvědčily – je ale otázka, jak jsou účinné na nové mutace,“ říká šéf ČEPS Martin Durčák.

Reklama

Doporučované