Hlavní obsah

Thajsko zakázalo „fake news“. Vláda se bojí kritiky postupu proti koronaviru

Foto: Profimedia.cz

V červenci hlavním městem Thajska Bangkokem zmítaly protivládní protesty. Demonstranti požadovali rezignaci premiéra Prajutcha Čan-Očy.

Reklama

Thajská vláda zakázala sdílení „falešných zpráv, které vyvolávají strach veřejnosti“. Úřady v zemi čelí rostoucí kritice za svůj postup během pandemie koronaviru.

Článek

Ve čtvrtek thajská vláda zpřísnila rok staré mimořádné nařízení, které se původně zaměřovalo na falešné zprávy. Nejnovější omezení zakazuje šíření „informací vyvolávajících veřejné obavy“ nebo sdílení „zkreslených informací způsobujících nedorozumění, které ovlivňují stabilitu země“.

Premiér Prajutch Čan-Oča tento podle agentury Reuters týden uvedl, že šíření falešných zpráv se stalo velkým problémem, který způsobuje zmatek ve společnosti a podkopává schopnost vlády zvládat pandemii.

Mimořádný výnos, který vstoupil v platnost v pátek, zakazuje šíření falešných a zkreslených zpráv, které „vyvolávají paniku, nedorozumění nebo zmatek ovlivňující bezpečnost státu, zneužívající práva druhých a pořádek nebo dobré mravy lidí“.

Řada odborníků i místní mediální skupiny v zemi nově vydaná opatření odsoudili jako pokus o potlačení negativních zpráv a umlčení veřejné debaty. Vedoucí výzkumný pracovník pro thajskou odnož organizace Human Rights Watch Sunai Phasuk opatření dokonce označil za „těžkou ránu“ pro svobodu tisku v zemi.

„Myslím, že vláda si uvědomuje, že kvůli katastrofální reakci na pandemii koronaviru čelí krizi důvěry. Místo toho, aby se vláda snažila najít lepší a účinnější řešení, raději nikomu o selháních neumožní mluvit,“ řekl Phasuk.

Dekret zmocňuje státní regulační orgán, Národní komisi pro vysílání a telekomunikace (NBTC), aby se v případě šíření nepravdivého obsahu na internetu obrátil na poskytovatele internetových služeb. Díky tomu úřady identifikují IP adresu osoby šířící nepravdivé zprávy a zablokují její přístup k internetu. Proti těm poskytovatelům internetového připojení, kteří se nepodřídí, bude vláda podle The Guardianu přijímat opatření, rovněž bude informovat policii, aby podnikla právní kroky.

Phasuk se obává, že tato opatření budou úřady využívat proti kritikům, kteří používají sociální média ke sdílení vládě nelichotivých politických zpráv a komentářů.

Nezvládnutá pandemie

Opatření přicházejí v době, kdy se Thajsko snaží zvládnout zhoršující se epidemii covidu-19. Ta způsobila zahlcení nemocnic a ekonomickou mizérii. Vláda čelí zejména kritice kvůli očkovací kampani, plně očkováno je zhruba 5 procent populace. Pro porovnání, v České republice je podle dat Ministerstva zdravotnictví plně očkováno zhruba 45 procent populace, což odpovídá průměru Evropské unie.

Na internetu v Thajsku se také podle webu The Guardian objevily snímky lidí umírajících na ulici, což podnítilo hněv veřejnosti vůči vládě. Úřady veřejnost už tehdy varovaly před zveřejňováním takových snímků a dokonce zakročily proti celebritám, které kritizovaly reakci vlády.

Tipanan Sirichanaová ze sekretariátu thajského předsedy vlády ve čtvrtek uvedla, že občanům, kteří při komentování situace v covidu poruší výjimečný dekret, hrozí pokuta nebo vězení. Lidé by si měli podle ní před sdílením obrázků na sociálních sítích ověřit jejich zdroj, aby se nezapojovali do šíření zkreslených informací, které „vytvářejí chaos a odrazují pracující lidi.“

Zástupce policejního mluvčího plukovník Kissana Phathanacharoen uvedl, že na internetu je sice „poměrně dost“ snímků, na nichž jsou zachyceny oběti covidu-19, které zemřely na ulici, zároveň se tam ale podle něj objevilo „mnoho zkreslených informací“. Podle něj byl na jednom z obrázků šířených po internetu zachycen opilý člověk.

V posledních týdnech se úředníci zaměřili na online influencery a celebrity, které kritizovaly jejich postup v souvislosti se zhoršující se epidemií v zemi. Rapperka Danupa Khanatheerakul, známá jako Milli, zaplatila 2 000 bahtů (1300 Kč) poté, co byla obviněna z hanobení premiéra Prajutch Čan-Očy. Stížnosti údajně čelí také Yutthalert Sippaphak, prominentní filmová režisérka, Miss Grand Thailand 2020 Patcharporn Chantharapradit uvedla, že si ji policie předvolala.

Šest thajských mediálních asociací ve společném prohlášení uvedlo, že právní kroky vlády ukazují „záměr potlačit svobodu projevu, které se média a veřejnost těší“. Sdružení plánuje vládě doručit protestní dopis proti novému nařízení. Vláda uvedla, že nové opatření proti „falešným zprávám“ nemá za cíl umlčení médií.

Zakázaná je i kritika krále

Thajskem loni v létě zmítaly rozsáhlé protesty. Desítky tisíc lidí na shromážděních volaly po reformách ústavy, omezení pravomocí krále a zrušení zákona o královském majestátu, který trestá odnětím svobody kritiku panovníka a jeho rodiny.

Pětašedesátiletou ženu Thajsko tehdy obvinilo z urážení tamní monarchie, protože na sociálních sítích Facebook a YouTube zveřejnila v letech 2014 a 2015 zvukové nahrávky, které země považuje za kritické ke státnímu zřízení. Původně jí byl uložen trest ve výši 87 let vězení, poté, co se k činům přiznala, jí ale byl snížen na polovinu.

Každému, kdo „hanobí, uráží nebo vyhrožuje králi, královně, dědici nebo vladaři“, hrozí za jednotlivé provinění nepodmíněný trest ve výši 3 až 15 let vězení. Ančan Prílertová byla shledána vinnou z porušení zákona ve 29 různých případech. Experti OSN a lidskoprávní skupiny podle Guardianu zákon kritizují, zejména kvůli vysokým a přísným trestům, které za porušení normy padají.

Téměř sedmdesátimilionové Thajsko zaznamenalo dosud 597 287 prokázaných infekcí a 4857 úmrtí v souvislosti s covidem-19. Za poslední den v zemi po nákaze koronavirem zemřelo 178 lidí, což je dosavadní denní maximum. Stejně jako mnoho dalších zemí v jihovýchodní Asii i Thajsko zasáhl vysoce nakažlivý kmen delta, který se nejprve objevil v Indii.

Reklama

Související témata:

Doporučované