Hlavní obsah

Trable Yahoo nekončí, firma oznámila nový obří únik dat z miliardy účtů

 

Reklama

Hackerům se podařilo získat data jako jsou jména, e-mailové adresy, telefonní čísla a data narození.

Článek

Hackeři ukradli údaje z více než miliardy účtů firmy Yahoo. Americká internetová společnost oznámila, že k útoku došlo v roce 2013. Ukradené informace mohou zahrnovat jména, e-mailové adresy, telefonní čísla, data narození a oveřovací otázky s odpověďmi. Citlivější údaje, jakou jsou například data o bankovních účtech či čísla platebních karet, podle firmy hackeři nezískali.

Firma oznámila podobný únik už v září, tehdy se jednalo o data „jen" z 500 milionů účtů. Již to bylo považováno za největší jednorázový únik citlivých informací v oboru. Viník prozatím nebyl odhalen. Pochybnosti, zda firma používá dostatečná bezpečnostní opatření, mohou mít vážný dopad na další fungování společnosti Yahoo, která v současnosti mění majitele - po oznámení úniku klesl počet uživatelů firmy o 2,5 procenta.

Experti se podle agentury AP domnívají, že by se mohlo jednat o dílo některé ze zahraničních vlád, která se snažila získat informace o konkrétních lidech. Pokud by totiž čin spáchali „komerční hackeři", pokoušeli by se data prodat na webu, k čemuž zatím nedošlo.

Oba případy podle AP vrhají pochybnosti na chystanou koupi digitálních aktivit firmy Yahoo telekomunikačním gigantem Verizon - obě společnosti se předběžně dohodly na částce 4,8 miliardy dolarů (121 miliard korun). Pokud by však oznámení úniků vedlo k odlivu zákazníků Yahoo, mohl by Verizon ztratit o obchod zájem.

Společnost slíbila, že nyní bude informovat všechny uživatele, kteří by mohli být vystaveni riziku, jak mají dále postupovat.

Reklama

Doporučované