Hlavní obsah

Trump pozval do Bílého domu místo fotbalistů fanoušky. Při ceremoniálu zapomněl text vlastenecké písně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Video: AP, Youtube.com

 

Reklama

Bílý dům se rozhodl tradiční setkání s vítězi Super Bowlu zrušit poté, co vyšlo najevo, že o tuto událost má zájem jen menší část týmu. Trump dlouhodobě kritizuje gesto, kterým hráči amerického fotbalu při hymně demonstrují proti rasismu.

Článek

Americký prezident Donald Trump se navzdory tradici v Bílém domě nesetkal s vítězným týmem letošního ročníku ligy amerického fotbalu NFL. Zástupci Philaldelphia Eagles dříve uvedli, že většina týmu o setkání s prezidentem nemá zájem. Na to v pondělí Bílý dům reagoval zrušením celé události. Místo toho v úterý prezident pořádal vlasteneckou oslavu Spojených států s fanoušky týmu.

Trump obvinil hráče z toho, že protestují proti národní hymně. Narážel tím na to, že někteří američtí fotbalisté před začátkem zápasu během hymny poklekají, aby dali najevo nesouhlas s chováním policie vůči Afroameričanům. Trump toto chování sportovců dlouhodobě kritizuje. Philadelphia Eagles však nepotvrdili, že by nezájem navštívit prezidenta přímo souvisel s jejich názorovým rozporem týkajícím se pokleknutí při hymně.

V pondělním prohlášení Bílý dům uvedl: „Nesouhlasí s prezidentem, protože trvá na tom, aby při hymně stáli s rukou na srdci a vzdali tak hold skvělým mužům a ženám naší armády a lidem naší země.“ Trump následně řekl, že fanoušci jsou do Bílého domu stále zváni na jiný typ ceremoniálu, jehož cílem je uctít hrdiny, kteří bojují za ochranu země, a americkou hymnu.

Úterní událost podle zpravodajského serveru BBC narušil výtržník, který na Trumpa křičel otázky a vyzval ho, aby se přestal skrývat za národní vlajkou. Následně byl vyveden. Podle svědků jeden muž během americké hymny pokekl a následně sám odešel. Jak upozorňují některá média, Trump při ceremoniálu zapomněl text vlastenecké písně God Bless America.

Reklama

Doporučované